Duminică, 28 iunie 2017, seara, la emisiunea România lui Cristoiu de pe România tv, Traian Băsescu, invitat al Letiției Bădescu și al meu, firește, a dezvăluit că fiică-sa, Ioana, a avut mandat de supraveghere tehnică totală, de la interceptarea telefoanelor și filaj, pînă la înregistrări audio video în dormitor. Cererea pentru un asemenea mandat a fost semnată de Codruța Kovesi.
Că Lulutza, ca orice persoană lipsită de metafizică, putea cere o astfel de intruziune barbară în viața unei femei, mai e de înțeles. Dar că judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte să aprobe un asemenea mandat, valabil doar în cazuri de terorism, e mai greu de înțeles. Mai greu de înțeles pînă la un punct. Pînă la punctul dezvăluit de Traian Băsescu la întrebarea mea.
Supravegherea tehnică totală a Ioanei Băsescu însemna și supravegherea lui Traian Băsescu, cu care fiica se întîlnea, vorbea la telefon. Tot la o întrebare de a mea, fostul președinte a recunoscut că-n anul și jumătate cît Dan Andronic a fost pus sub supraveghere tehnică pe siguranță națională, acesta din urmă a vorbit cu Traian Băsescu de cel puțin două ori pe săptămînă.
Lesne de înțeles astfel că supravegherea tehnică a apropiaților lui Traian Băsescu a fost un excelent mijloc securistic de a-l supraveghea pe Traian Băsescu. Avem astfel una dintre explicații, cea mai importantă, a numărului uriaș de mandate cerute de DNA și aprobate de judecător.
Folosind obiective mărețe- Apărarea siguranței naționale, Lupta împotriva corupției- Statul Paralel s-a dedat la mizera poliție politică din dictaturi.
Statul Paralel a fost la curent astfel cu mișcările politicienilor, cu deciziile celor înscriși în cursa electorală, cu intențiile premierilor și ale miniștrilor, ba chiar și cu planurile Președintelui.
Scandalul iscat de concluziile lui Radu Chiriță despre români, ca poporul cel mai ascultat într-o democrație membră a UE, a ridicat întrebarea legitimă:
Cui folosesc interceptările? De precizat că distinsul avocat s-a referit doar la o parte a ceea ce Noul Cod Penal numește Supraveghere tehnică, mijloc de probă excepțional aprobat, potrivit Legii, cu multă parcimonie. Articolul 138, care stabilește ce se înțelege prin Metode speciale de supraveghere, descrie o panoramă neliniștitoare a mijloacelor de intruziune în viața personală a cetățeanului.
Interceptările folosesc, desigur, procurorului, mai ales procurorului comod sau imbecil. Suspectul e pus sub supraveghere multiplă doar doar o pica ceva. Și cum de regulă nu pică, procurorul fie selectează ce-i convine, fără a ține cont că stenogramele au fost făcute pentru descoperirea adevărului și nu pentru trimiterea în judecată a cuiva cu orice preț, fie le trîntește pe toate la dosar, numărul uriaș de volume constituind jubilația fătucelor din presă. Am fi rămas la acest aspect dacă nu ne-am fi amintit că între 2008- 2016, timp de 8 ani, așadar, SRI s-a ocupat de concretizarea din punct de vedere tehnic a mandatelor de supraveghere specială. Dacă adăugăm acestei implicări și concretizarea mandatelor de supraveghere pentru siguranță națională, destul de larg definite în Noul Cod Penal, vom avea imaginea unui SRI dotat cu posibilitatea de a supraveghea legal întreaga populație a României.
Mandatele de siguranță națională și cele cerute de DNA au fost, așadar, un nemaipomenit mijloc al SRI de a face Poliție Politică. Într-una din seri, tot la România lui Cristoiu de pe România tv, am redifuzat un fragment dintr-un interviu dat prin telefon în 24 iunie 2015, la B1Tv, de Sebastian Ghiță:
„Ion Cristoiu- Credeţi că este corect ca în presă DNA să dea şi fragmente de stenograme care nu au nicio legătură cu dosarul?
Sebastian Ghiţă- Nu! Şi i-am spus acest lucru în primul rând procurorului Onea.
I-am spus că dacă iniţial am avut toată încrederea în dânsul, am cooperat şi dat declaraţii încă de prima dată de când am mers la dânsul.
Astăzi, nu îl mai consider un om onest şi cred că face de ruşine meseria pe care o practică. Aceşti oameni ascultă politicieni, preiau informaţii şi Dumnezeu ştie dacă nu intervin în jocul politic. Astăzi am credinţa că au intervenit în momentul în care referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a avut loc. Probabil tot interceptând tot mai mulţi sau mai puţini politicieni, încercând să afle ceea ce fac, încearcă să dirijeze lucrurile astfel încât să aservească interesului lor procesul electoral.
Ion Cristoiu- Am văzut că sunt stenograme, şi la sfârsitul comunicatului spune‚cu sprijinul SRI‚ deci sunt făcute de SRI din timpul campaniei pentru prezidenţiale. Deci înseamnă, din ce spun stenogramele, că dvs eraţi interceptat şi intreb : Am înţeles din răspunsul dvs că sugeraţi sau afirmaţi că asemenea stenograme puteau fi folosite chiar atunci în bătălia politică sau au fost păstrate până acum?
Sebastian Ghiţă- Unele, domnule Cristoiu. Şi am proprietatea termenilor şi o să cer în comisia SRI, l-am sunat pe Georgian Pop de azi, e plecat într-o scurtă vacanţă. Voi cere să vedeţi câţi politicieni au fost ascultaţi pe perioadele campaniilor electorale şi premergătoare campaniilor electorale, cu mandate de siguranţă natională şi mandate ale procurorilor. O să vedeţi că aflăm numărul acestor politicieni
interceptaţi. O să ne dăm seama că rămân aceste interceptări cu anii şi sunt folosite când se doreşte să cadă câte un guvern.
Moderator-Pe ce bază spuneţi acest lucru?
Sebastian Ghiţă- Pe baza experienţei mele şi a cunoştinţelor pe care le am în calitate de membru al comisiei de control SRI.”
La vremea respectivă- eram în iunie 2015- Sebastian Ghiță încă se mai iluziona că poate să pice la pace cu Statul Paralel.
Astfel se explică faptul c-a lăsat-o moartă în ce privește convocarea Comisiei SRI pentru a se afla dacă nu cumva sub pretextul luptei împotriva corupției, SRI spiona pe politicieni pentru a afla în campaniile electorale informații secrete despre planurile de campanie, despre decizii care vor fi luate, într-un cuvînt dacă nu cumva ani întregi România a trăit într-un Watergate nonstop.
Multe lucruri s-au petrecut din 2015 pentru țară și pentru Sebastian Ghiță.
Ar fi momentul ca: Sebastian Ghiță să vină cu noi dezvăluiri despre această chestiune lăsată baltă în urmă cu doi ani. Sub șefia lui Adrian Țuțuianu, Comisia SRI să se autosesizeze de declarația lui Sebastian Ghiță și să întreprindă ceea ce Comisia condusă de Georgian Pop, o păpușă a Sistemului, a refuzat să facă:
Să investigheze dacă nu cumva mandatele de interceptare au fost instrumente pentru spionarea politicienilor în campaniile electorale.