Comisia Europeană solicită guvernului să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Oficialii de la Bruxelles îi atrag atenția lui Marcel Ciolacu nu implementează reformele la care s-a angajat.
Oficialii europeni au transmis, în acest sens, un document avertisment în care cere măsuri grabnice. Anul acesta, deficitul bugetar se va apropia de 7% din Produsul Intern Brut, cu mult peste ținta Guvernului.
Comisia Europeană, avertisment pentru guvern
Guvernul român cheltuie sume mai mari decît veniturile pe care le realizează. Avertismentul a fost transmis de Comisia Europeană pentru premierul Marcel Ciolacu și guvernul său. Oficialii europeni au analizat situația bugetar-fiscală a României și au concluzionat că nu sunt implementate reformele angajate. Drept urmare, cer soluții pentru ca deficitul bugetar să fie redus.
În document, citat de Antena 3, se arată că, în lipsa unor reforme, Guvernul lui Marcel Ciolacu trebuie să majoreze taxele și să reducă din cheltuielile bugetare.
De la 1 iulie, Guvernul introduce o nouă majorare pentru accizele la carburanți, Acest lucru va implica un preț mai mare pentru benzină, cu 0,43 lei pe litru și pentru motorină cu 0,40 de lei pe litru. În principiu, șoferii vor plăti mai mult cu până la 25 de lei pentru un plin de carburant, la pompă. Odată cu majorarea accizelor, impuse de Guvernul Ciolacu, este de așteptat să urmeze și alte scumpiri.
Pe de altă parte, Guvernul se confruntă cu o problemă foarte mare legat de recalcularea pensiilor, la 1 septembrie. Doar în acest an, până la final, efortul bugetar va fi de 10 miliarde de lei. Iar acest lucru este de natură să ducă la o majorare a găurii din buget ceea ce sporește îngrijorarea la Comisia Europeană. Ceea ce impune identificarea unor surse de venit.
Guvernul nevoit să majoreze taxele
Analiștii economici avertizează că Guvernul nu poate respecta angajamentul luat față de Comisia Europeană. Din acest motiv, estimează aceștia, după alegeri, vor urma noi majorări de taxe și impozite. Este de așteptat chiar o majorare a TVA pentru a acoperi gaura tot mai mare din buget.
În luna mai a acestui an, diferența dintre veniturile bugetare și cheltuielile statului era de peste 3,4% din PIB. Aceasta în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu s-a angajat ca deficitul să nu depășească 5% la finalul anului. Oficialii europeni nu mai au încredere în astfel de angajamente. Astfel că, din propriile estimări, Comisia Europeană este de părere că Guvernul va cheltui cu 7% din PIB mai mult decât veniturile bugetare atrase.
De altfel, chiar Marcel Ciolacu confirma, luna trecută, că România nu-și va respecta angajamentele referitoare la deficitul bugetar. El afirma că va încheia un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului. Practic, guvernul dorește ca termenul asumat inițial, pentru încadrarea în 3% să fie decalat cu încă doi ani, de la cinci la șapte.
Comisia Europeană nemulțumită de guvern
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA. Deficitul de încasare este de 36,7%, echivalentul a 9 miliarde de euro. În plus, spune Comisia Europeană, pentru a echilibra bugetul, este nevoie de mai multe măsuri fiscale. Între acestea este vorba despre impozitare progresivă și o reducere a cheltuielilor bugetare.
Oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu răspunsul Guvernului la recomandările făcute încă din 2021. Comisia Europeană preconizează că România nu va scăpa de deficitul excesiv nii în 2024. Conform analizei sale, efortul guvernamental este departe de a respecta recomandările, iar cheltuielile bugetare au crescut mutl peste ce era recomandat.
„Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab. O cale credibilă de consolidare fiscală este cheia pentru reducerea riscurilor la adresa stabilităţii economiei. Aceasta necesită respectarea recomandărilor conform procedurii de deficit excesiv şi implementarea deplină a reformelor fiscal-structurale, inclusiv pe cele menite să majoreze structural veniturile guvernamentale, şi un control mult mai strict al cheltuielilor decât în ultimii ani. Implementarea reformelor şi investiţiile vor îmbunătăţi de asemenea competitivitatea”, arată Comisia Europeană.