Col. SRI Tudor Păcuraru: Ucraina are monedă de schimb pentru Crimeea. Kursk, foarte important pentru Rusia. Video

Sursa foto: Arhiva companiei

Colonelul SRI în rezervă Tudor Păcuraru a prezentat în cadrul ediției de luni, 19 august, a podcastului HAI Live cu Robert Turcescu, o serie de aspecte mai puțin cunoscute legate strategia care stă în spatele incursiunii trupelor ucrainene în Kursk.

Tudor Păcuraru și Robert Turcescu au analizat în cadrul unei noi ediții a podcastului HAI Live care sunt obiectivele urmărite de Ucraina prin recenta invazie declanșată pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.

„Această incursiune pe teritoriul rusesc era pregătită de mult timp. În sensul că ucrainenii spuneau că au nevoie de un teritoriu cu care să facă schimbul cu Crimeea. Acest lucru vine din anii '50. Atunci s-au sărbătorit câteva sute de ani de la unirea Ucrainei cu Rusia. Se spune că Hrușciov, președintele Uniunii Sovietice la acel moment, le-ar fi «dat» Crimeea. Nu este adevărat, a avut loc un schimb de teritorii. Belgorod și Kursk erau parte a Ucrainei, dar au fost cedate Rusiei pentru că populația era majoritar rusofonă. În schimb, Ucraina a primit Crimeea”, a explicat colonelul SRI.

O monedă de schimb pentru Ucraina

Valoarea de schimb a regiunii Kursk este foarte mare pentru economia rusă. În primul rând, din cauza resurselor importante. „Practic, toate tancurile rușilor sunt făcute cu minereu de fier de la Kursk. Zona este extrem de bogată în resurse, în principal fier în stare aproape pură”, a precizat Tudor Păcuraru.

Incursiunea realizată de Ucraina a generat însă și alte rezultate. A dus la oprirea conductei de gaze rusești care traversează Belarusul, ultima din Europa. Prin aceasta Moscova „recompensa Ungaria, Austria și Slovacia pentru atitudinile lor pro-ruse”.

A doua țintă urmărită a fost centrala atomo-electrică din apropierea orașului Kursk. Construită de sovietici, aceasta are trei reactoare de 1 GW fiecare, construite pe sistemul Cernobîl și furnizează energie electrică pentru 20 de regiuni ale Rusiei. „AIEA a cerut închiderea centralei, ceea ce rușiii au și făcut imediat. Pentru că, dacă se întâmplă ceva acolo, norul radioactiv este la Moscova în câteva ore”, a subliniat interlocutorul lui Robert Turcescu.

Zelenski a pregătit din timp operațiunea în Kursk

Un alt obiectriv important realizat de Ucraina prin invazia în Kursk a fost întreruperea magistralei de cale ferate. Aceasta vine de la Moscova și ajunge la Belgorod și Donbas. „Practic, aproape jumătate din aprovizionarea frontului din Donbas, Donețk și Luhansk este întreruptă”, a explicat colonelul SRI.

Planul Ucrainei de recuperare a Crimeei prin obținerea unei monede de schimb valoroase pentru Moscova a fost pregătit de mai mult timp. „Zelenski s-a pregătit pentru această operațiune. A spus-o public: «Avem 14 brigăzi, dar nu avem dotările pentru ele». Altfel spus, nu i s-a îngăduit. Până când, brusc, la sfârșit de iulie, a primit undă verde”, a detaliat Tudor Păcuraru.

Momentul a fost decis de apariția Raportului pentru stategia de securitate națională al Congresului SUA. În cadrul acesteia, sunt prezentate plnurile Rusiei, stabilite în urmă cu 10 ani, privind atacarea statelor NATO.

Înregistrarea integrală a podcastului HAI Live de luni, 19 august, difuzat pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, poate fi vizionată aici.