Viktor Orban își ia măsuri de prevedere pentru alegerile din 3 aprilie, când se anunță o luptă foarte strânsă. Astfel, plafonarea prețurilor la carburanți va rămâne în vigoare până după alegeri.
Ungaria va prelungi măsura de plafonare a prețurilor la carburanți pentru încă trei luni, până după alegerile. Este una dintre măsurile populiste pe care guvernul Ungariei intenționează să le prelungească până după alegeri. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Viktor Orban după cum relatează Reuters.
Astfel, pentru prima dată de când a preluat puterea în 2010, Orban și partidul său naționalist de guvernământ, Fidesz, au emoții la alegeri. Aceștia se vor confrunta la urne cu un front unit al partidelor de opoziție.
Chiar înainte de anunțul făcut de Viktor Orban, despre starea națiunii, de sâmbătă, liderul opoziției, Peter Marki-Zay, a anunțat că alianța celor șase partide a strâns suficiente semnături pentru a prezenta candidați în toate cele 106 circumscripții electorale.
Ungaria se confruntă cu o creștere a prețurilor care ar putea duce inflația la cel mai ridicat nivel din 2008. Din acest motiv guvernul Orban a impus în luna februarie o serie de plafonări la prețul alimentelor de bază. El a extinsă plafoanele deja instituite pentru prețul energiei, al combustibilului și al împrumuturilor ipotecare.
„Plafonarea acestor prețuri a funcționat, prin urmare o prelungim pentru încă trei luni”, a anunțat Viktor Orban.
Plafonarea prețurilor va rămâne în vigoare
Prețul cu amănuntul al carburanților este de 480 de forinți (1,53 dolari) pe litru și va rămâne în vigoare până după alegeri, pe 15 mai.
Cu toate acestea, în pofida controlului asupra prețurilor, costurile de consum în Ungaria au crescut în ianuarie în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 15 ani. Inflația de bază s-a majorat vertiginos, determinând analiștii să majoreze previziunile și semnalând necesitatea unor noi majorări ale ratelor dobânzii.
De asemenea, Viktor Orban a impus o limitare a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare cu amănuntul până la sfârșitul lunii iunie. Măsura este destinată să asigure protecție debitorilor în fața creșterii costurilor de rambursare. Aceasta după ce inflația în creștere a determinat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se preconiza anterior.