Cu opt luni înainte de alegeri, în spatele adversarilor preşedintelui se încolonează politicieni şi oameni de afaceri, împreună cu resursele lor.
La sfârşitul anului, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Călin Popescu- Tăriceanu sau Crin Antonescu se vor confrunta pentru fotoliul de la Cotroceni. Ceea ce în urmă cu puţin timp părea o competiţie cu câştigător deja cunoscut s-a transformat într-o bătălie decisivă, echilibrată prin transferul de resurse financiare şi mediatice în tabăra contracandidatului lui Traian Băsescu. Sondajele îl cotează pe actualul preşedinte cu prima şansă.
Are sprijinul unui partid aflat la guvernare care, în plus, deţine şi conducerea guvernului. PDL, asemenea PSD, a devenit o maşinărie electorală bine organizată, iar prezenţa la guvernare îi oferă capacitatea de a pune în mişcare importante resurse financiare. PDL are tot interesul să se implice total în această campanie prezidenţială. Fără Traian Băsescu la Cotroceni, PDL ar putea să dispară în opoziţie în secunda doi. Geoană: PSD, Voiculescu, Vîntu şi Guşă
La PSD situaţia este clară: Mircea Geoană va fi candidatul pentru Cotroceni. Chiar dacă, deocamdată, oficial nu a fost încă desemnat prezidenţiabilul, iar rolul pare a fi disputat de Mircea Geoană şi Adrian Năstase, ultimul a pierdut bătălia. Desemnarea lui Geoană este o chestiune de câteva săptămâni. Deja liderul PSD şi-a luat în serios rolul.
Avantajul lui Geoană este că are în spate un partid mare şi bine organizat. Baronii îşi vor vărsa tributul intrării la guvernare direct în conturile de campanie. Maşinăria electorală a PSD funcţionează bine în principal în mediul rural, de acolo de unde şi „recoltează” marea masă a votanţilor.
Problema principală a lui Geoană a fost mass-media, dar este pe cale să o rezolve. Ţine aproape Antenele lui Voiculescu. Sorin Ovidu Vîntu i-a promis sprijinul şi i l-a „împrumutat” pe Cosmin Guşă pe post de consilier electoral.
Geoană va avea greutăţi în a vorbi credibil pe două voci. Pe deoparte va trebui să pozeze în lider al coaliţiei de guvernământ, pe de altă parte va trebui să îl atace pe Traian Băsescu, „patronul” coaliţiei. Acest efort de dedublare l-ar putea costa în privinţa credibilităţii. Jocul lui Patriciu în PNL
Liberalii vor decide vineri, la Congres, cine îi va conduce. Călin Popescu- Tăriceanu sau Crin
Deşi liberal, Patriciu nu se arată încântat de nici unul dintre posibilii candidaţi ai PNL la preşedinţie. Portretul- robot schiţat de el nu cores punde nici lui Crin Antonescu, nici lui Tăriceanu. „Ar trebui să fie un om mai tânăr, în jur de 40 de ani, un tehnocrat, priceput în economie, un om care să ştie să judece relaţia între politică şi economie, să vină din mediul de afaceri, să ştie bine două-trei limbi străine, să aibă experienţa relaţiilor internaţionale”, spune Patriciu.
Cu toate acestea, omul de afaceri liberali s-ar mulţumi cu Crin Antonescu. În cazul în care candidatul PNL nu va intra în turul 2, este de aşteptat ca omul de afaceri liberal să-şi reorienteze resursele către rivalul lui Traian Băsescu.
Cartelul anti-Băsescu
Sorin Oprescu, candidatul-surpriză
În ultima sa declaraţie pe această temă, Oprescu a spus că nu candidează şi din acest motiv şi-a „supărat toţi prietenii”, precizând că în această categorie intrau şi „oameni de afaceri”. Unul dintre prietenii pe care se pare că i-a supărat este Sorin Ovidiu Vîntu. Poziţionarea lui SOV în spatele lui Geoană este considerată un semn că mogulul a eşuat în a-l convinge pe Oprescu să candideze. Tot din cauza acestei supărări, primarul Capitalei a început să fie tocat în mass-media controlată de Vîntu.
CITIŢI ŞI: