Viorica Dăncilă este o femeie de 55 de ani, născută în Videle, Teleorman, județul lui Dragnea. Este pesedistă și europarlamentar de două mandate. După cum vedeți, numai după citirea acestor două-trei rânduri, aveți suficiente motive ca să nu vă fie simpatică. Numai că nu a fost de ajuns atât.
Viorica Dăncilă a devenit celebră prin comentariile pe care le-a iscat stilul în care își aranjează părul. Fiind luată la ochi de celebrul comentator politic și sportiv Cristian Tudor Popescu, comparată cu o maimuță, respectiv, pavianul cu mantie, Viorica Dăncilă a devenit ținta tuturor răutăților posibile. În așa hal au curs comentariile, încât prima decizie în calitate de premier desemnat pe care a luat-o a fost să-și schimbe coafura! Aș putea spune că cel mai deștept cedează, dar asta ar însemna că ducem această dispută pe un tărâm filosofic, în condițiile în care discuția este de mahala.
Cert este că Viorica Dăncilă a ales un răspuns civilizat în loc de o polemică zoologică, cu accente mitologice, putând să-l compare pe CTP & Co. cu un satir bătrân, simbol al sexualității și fertilității. Sau cu un țap a cărui nevoie de stilist a fost rezolvată demult de către natură.
Se poate duce mai jos o astfel de dezbatere? Răspunsul este de fiecare dată DA. Numai că un asemenea tip de comentariu de la o televiziune de știri, care se autoproclamă ca fiind un standard de profesionalism, nu ne arată altceva decât nivelul scăzut al emisiunilor dedicate subiectelor politice. Comentăm ascuțit și agresiv folosind imagini dintr-o copilărie chinuită și abuzată, după care ne mirăm că votanții se transformă în combatanții unei tabere sau alta. Fără șanse de conciliere. În anul de grație 2018, denumit ironic Anul Centenarului sau Anul Marii Uniri.
Sunt convins că acest tip de comentariu a fost extrem de popular printre internauți, că au existat numeroase justificări ale acestui mod de abordare. De la „mai dă-i naibii de pesediști, că sunt hoți”, la „voi când v-ați uitat ultima dată în oglindă”, sau oricare exemplu mai nefericit, o să găsiți tot soiul de false considerații. Filosofice sau poetice.
Din păcate, acest tip de refulare prostească duce la un rezultat al votului ca cel din 2016. Ne dăm like-uri pe Facebook, dar nu mergem la vot, uitând că puterea într-o democrație nu se dă în urma unui concurs de fashion sau de cultură generală, ci după numărarea buletinelor din urne. Iar acolo câștigă PSD.
Nu am motive să cred că Viorica Dăncilă va fi un prim-ministru bun. Poate nici măcar acceptabil, dar asta ține mai mult de noroc, decât de capacitățile manageriale. Aș prefera să văd dezbateri serioase asupra unor subiecte serioase, cum ar fi Declarația 600, de dimineața până seara, decât considerații mitocănești asupra părului, ciorapilor și lenjeriei intime din politica românească.
Din acest punct de vedere mai degrabă aș fi scris despre modul în care s-a repliat PSD în această acțiune legată de Declarația 600, cum PNL a ratat un moment politic important, făcânduse auzit doar printr-un comunicat timid, într-o problemă care avea o încărcătură electorală și ideologică clară. Numai că preferăm să rămânem la nivelul de copy-paste a ceea ce are popularitate pe rețelele sociale, uitând că liderii adevărați sunt cei care iau poziție, își asumă decizii, nu cei care se hăhăie cu gura până la urechi.
Dacă Opoziția are impresia că va câștiga alegerile pentru că electoratul are o problemă cu părul Vioricăi Dăncilă, intră în nisipurile mișcătoare ale falselor considerații. Filosofice sau politice.
P.S. Ca să exemplific gradul de falsitate care bântuie presa românească, vreau să dau ca exemplu o fotografie a lui Victor Ponta, realizată de un fotoreporter al EvZ, care a fost preluată demult, fără nicio jenă profesională de toată presa mai mult sau mai puțin deontoloagă din România, fără să se ostenească să citeze sursa, darmite să respecte dreptul de copyright. Doar pentru că Victor Ponta avea o față demnă de desene animate…