Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru prezentarea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru ratificarea Tratatului EURATOM.
Update 15:20: Parlamentarii au adoptat ratificarea Tratatului EURATOM. S-au opus ratificării parlamentarii AUR, care au părăsit sala.
Update 15:00: La reluarea ședinței de plen, PSD a anunțat că va vota ratificarea Tratatului EURATOM prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană. De ratificarea tratatului depinde accesarea de fonduri în toate statele UE prin mecanismul de redresare și reziliență. Până în acest moment, doar 5 state nu au adoptat decizia privind resursele proprii ale UE: România, Polonia, Austria, Olanda și Ungaria.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Premierul Florin Cîțu a prezentat PNRR în Parlamentul României:
PNRR a fost prezentat în unele unele intepretări eronate și întreținute artificial în spațiul public. E un program apărut în plină criză, ca răspuns la ea. Liderii UE au văzut cum a reacționat economia fiecărei țări la criza pandemiei și au venit cu acest plan de investiții. E un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, el vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Acest plan a fost aprobat de Comisia Europeană, Parlamentul European.
Investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii
PNRR are o componentă ”verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România.
România atrage 29, 2 de miliarde de euro pentru investiții. Rolul meu la Bruxelles a fost de a-i asigura pe partenerii noștri, că România își va menține cursul în ce privește strategia fiscal-bugetară. Va continua să corecteze greșelile din trecut, va elimina risipa banilor publici și vom face curățenie în companiile publice.
Reforma așa cum o vedem este un mod de a adminstra acești bani eficient și vom putea plăti și pensii și salarii până în 2020, fără a destabiliza bugetul României. Mi-am asumat această reformă.
România are nevoie de acești bani pentru a investi ca să prindem din urmă alte țări dezvoltate.
Vom implementa PNRR cu investitori și trebuie să eliminăm din spațiul public toate informațiile false despre faptul că nu vom lua anumite sume.
29,2 miliarde de lei în patru ani se vor duce în managementul apei - 2 md euro, împăduriri, managementul deșeurilor 1, miliarde euro, transport sustenabil, 7,6 miliarde de euro. Toți acești bani se vor duce în investiții de care vor beneficia românii. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 milairde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi. România Educată – 3,6 miliarde euro. Așa se distribuie banii în acest proiect.
Reformele pe care ni le asumăm sunt cele pe care le-am propus în campania electorală: reforma pensiilor, reforma companiilor de stat, a administrației publicei, reforma în justiție, în transporturi, energie regenerabilă. Sunt reforme bune pentru români.
Este nevoie de întreaga clasă politică pentru a implementa acest program.
Marcel Cîțu, PSD
Domnule premier, sper că reveniți la microfon, ca să ne prezentați totuși planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe dl Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut
A fost nevoie de institențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR – dvs. ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Dacă știe vrounul dintre dvs îl invit să ne spună. Dle Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu?
Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?
Tot ce v-a cerut PSD a fost transparență, descentralizare și sprijin pentru firmele românești.
Vă folosiți de PNRR pentru a justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI. Ați împrumutat 30 de md de euro în ultimele 30 de luni.
Vă grăbiți să mai împrumutați încă 15 miliarde prin PNRR. Este o crimă economică.
Lăsați mână liberă să fie crescute taxele pe proprietare. Creșteți prețurile la energie, gaze și benzină. Înghețați pensiile și îi forțați pe pensionari să trăiască bătrânețea la muncă. Nu dați nici un sprijin companiilor românești dar le cocoșați cu noi taxe și impozite. Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o piață de consum.
Guvernul ține PNRR la secret pentru că vrea să ascundă cele 2 miliarde de euro dosite pentru firme de casă și pentru consultanță.
PSD este împotriva anti-reformei guvernării Cîțu-Barna. Nici una dintre măsurile de austeritate nu vor primi votul PSD în Parlament.
Fiecare țară a venit cu o viziune clară, majoritatea statelor UE au decis să investească într-un anumit domeniu: Franța – pe resursa umană, Germania – industrie, Bulgaria – digitalizare. Dle Cîțu, ce v-ați propus? vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme, dar de fapt tăiați.
PSD a scăpat România de împrumuturile FMI, guvernul PNL – USR le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a vă justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI
George Simion, AUR:
O să spunem nu acestui plan care nu ne-a fost prezentat.
Nu vom vota mărirea alocării bugetare pentru Bruxelles.
De ce trebuie să luăm un împrumut de 15 miliarde de euro, când noi nu am fost în stare să cheltuim banii europeni.
România nu trebuie să renunțe la o parte din suveranitatea națională. O să spunem nu deoarece această clasă politică care ne-a condus de 30 de ani ne-a băgat în credite de consum.
Dacă sunt parlamentari care vor să nu mai trăim vizitele și controalele care veneau de la FMI să nu voteze punctul 2 de pe ordinea de zi, în numele românilor care nu vor beneficia de acești bani. În numele unei Românii suverane vom spune nu.
Gabriela Firea, PSD:
PSD a fost deschis nu doar să dialogheze ci să pună la dispoziție specialiștii pentru ca acest plan să fie unul bun, al României. D-le prim-ministru nu ați venit de bună voie, ci cu forța, și așa cum spune românul „cum îi e câinelui a linge sare”.
Nu este normal să aflăm aceste informații pe surse, pe la colțuri sau din ministere sau din ce lăsați dumneavoastră să se mai scurgă.
Am notat ce ați afirma în parlament. Ați spus că opoziția a făcut afirmații neadevărate. Aveați ocazia să puneți stop. Să prezentați aceste documente, chiar în draft. Ați spus că este un plan care a apărut ca urmare a crizei sanitare. Întrebarea este pe cine salvează.
Ar trebui să ne spuneți ce înseamnă aceste condiționalități pe care vi le-ați asumat. Pentru cine sunt aceste reforme? Pentru pensionarii care vor avea pensiile înghețate pentru cinci ani? PNRR va însemna ceva foarte rău, nu reformă.
Se va întâmpla o sărăcire a populației.
Aveți șansa să nu votați acest plan și să facem împreună echipă pentru români sau să pierdeți dumneavoastră individual. Dar pierd și românii, nu doar dumneavoastră.
Alfred Simonis, PSD:
Acest program nu este al dumneavostră ci al României. Ne-ați prezentat niște idei și ne-ați spus că trebuie să avem încredere. Avem un președinte absent de la dezbaterile pe PNRR.
Ghinea este un personaj care vrea să satisfacă interesele clientelei și sponsorilor săi.
Ce blestem pe țara asta să avem la conducere niște trădători, niște maeștri a învârtelilor subterane sulfuroase.
Claudiu Târziu AUR:
Dacă guvernul nu avea nevoie de votul nostru pentru creșterea alocării către Bruxelles, nu ne-am fi aflat aici.
PNRR este un ajutor de înmormântare.
Diana Șoșoacă, senator neafiliat:
Suntem împrumutați pe 500 de generații și d-l Cîțu vrea să ne împrumute pe încă 500 de ani.
Impozitați multinaționalele. România este guvernartă de multinaționale. Vreți bani? Impozitați cu 66% profiturile către offshore-uri.
Premierul Cîțu a prezentat PNRR în Parlament
Premierul Florin Cîţu are la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea PNRR, iar fiecare grup parlamentar îşi va exprima punctul de vedere.
Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor are loc, miercuri, de la ora 13.00.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului reunit se află şi proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.
PSD a solicitat ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Legislativ, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, afirmând, marţi, că, în caz contrar, partidul pe care îl conduce va intra în grevă parlamentară.
"Cîţu şi Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină în Parlament să prezinte PNRR, aşa cum este normal. Polonia, Spania, Italia şi Franţa au prezentat PNRR-ul în Parlament. Dacă mâine, în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară", a scris Ciolacu, pe Facebook, înainte ca Birourile permanente să decidă convocarea şedinţei de miercuri a Parlamentului.
Joia trecută, premierul Florin Cîţu şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire pe tema PNRR la sediul Guvernului.
Ulterior, parlamentarii trebuie să voteze Proiectul de Lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles (PL-x 98/2021, L30/2021).
Ratificarea Tratatului va permite operaţionalizarea instrumentului de relansare economică propus de Comisia Europeană.
Potrivit prezentării oficiale de pe site-ul Ministerului Proiectelor Europene, Uniunea Europeană a decis să înfiinţeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.
”Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face faţă provocărilor generate de Criza Covid19 şi consecinţele sale economice. Mecanism de redresare şi rezilienţă (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU şi are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă este de a oferi sprijin pentru investiţii şi reforme esenţiale în vederea redresării sustenabile şi pentru ameliorarea rezilienţei economice şi sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiţii, economiile şi societăţile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările şi portunităţile tranziţiilor verzi şi digitale”, arată Ministerul.
Din cele 750 miliarde de euro destinate Next Generation EU, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanţării planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le elaborează statele membre UE.
Bugetul MRR este constituit din:
- A. granturi în valoare de până la 312,5 miliarde euro
- B. împrumuturi de până la 360 miliarde euro
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant şi aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
”Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie