Există soluții tehnice pentru renegocierea procentului din PIB alocat pensiilor românilor în cadrul PNRR, a transmis luni, 31 ianuarie, Marcel Ciolacu. Poziția sa vine după ce, duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că proiectul european nu va fi renegociat până în anul 2023, deși există voci care spun că demersul propus de PSD a primit undă verde de la premierul Nicolae Ciucă.
Social-democrații insistă asupra renegocierii procentului de 9,4% din PIB, alocat pensiilor în PNRR. Deși semnalele venite de la guvernare sunt mixte, ministrul Muncii susținând că a primit acordul premierului pentru a discuta cu Comisia Europeană, iar purtătorul de cuvânt al Executivului lui Nicolae Ciucă precizând că orice modificare a procentului amintit este exclusă până în anul 2023, Marcel Ciolacu a pus piciorul în prag.
Marcel Ciolacu insistă pe renegocierea PNRR
În coaliția de guvernare există în acord o anumită contribuție la Pilonul II de Pensii, care poate să rămână prevăzută în PNRR, însă să nu fie cuprinsă în procentul de 9,4% din PIB, alocat pensiilor, potrivit președintelui PSD.
„În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR.
În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcția pensiilor.
Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul II care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a declarat, la sediul PSD, Marcel Ciolacu.
Semnale mixte de la guvernare privind pensiile românilor
Reforma pensiilor românești rămâne o țintă care trebuie atinsă în cadrul PNRR, iar „Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele și investițiile” asumate în fața Comisiei Europene.
Poziția ministrului Muncii, Marius Budăi, care a transmis că vrea renegocierea capitolului „Pensii” din PNRR în ceea ce privește procentul din PIB acordat veniturilor vârstnicilor și că a primit undă verde de la premierul Nicolae Ciucă cu privire la discuțiile ce ar urma să fie purtate la Bruxelles, a fost negată de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Este exclus să demarăm orice demers de renegociere până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens. Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. Aşa cum premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, vineri, în conferinţa de presă susţinută alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar, la nivelul Guvernului, atenţia trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viaţă de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent”, a declarat anterior Dan Cărbunaru.