Prim-vicepreședintele PNL a spus că șeful statului este cel care desemnează primul ministru și a evitat să spună dacă Marcel Ciolacu va prelua funcția după rotația premierilor. Există deja mai multe scenarii în legătură cu modul în care se va realiza tranziția.
Rareș Bogdan a vorbit în cadru unei emisiuni televizate despre rotația premierilor care ar trebui să aibă loc în luna mai. Europarlamentarul a spus că președintele este cel care desemnează primul ministru și a evitat să spună dacă acesta va fi sau nu Marcel Ciolacu.
„Cel care are dreptul constituțional să desemneze premierul este președintele. Haideți să vedem ce va alege. Dânsul are mai multe date. Sunt convins că va acționa așa cum crede că este mai bine pentru România, tinând cont de tot ce se întâmplă în jurul României, de contextul internațional extrem de încărcat, și va acționa în consecință.
Nu am motive să mă îndoiesc că lucrurile vor merge pe calea cea bună. Am semnat un protocol. Ar urma ca după data de 25 mai funcția să revină partenerului de guvenare”, a spus Rareș Bogdan, vineri la Antena 3.
Replica lui Klaus Iohannis
Și președintele Klaus Iohannis a vorbit joi despre rotația premierilor. Nici șeful statului nu a menționat numele lui Marcel Ciolacu. „Atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a spus Klaus Iohannis.
În plus, președintele a ținut să îi dea replica lui Marcel Ciolacu care afirmase, la începutul acestei săptămâni, că mandatele lui Klaus Iohannis au însemnat ani pierduți și că el nu este un fan al șefului statului.
„Câteodată unii politicieni merg la televizor şi îi ia gura pe dinainte ca să zic aşa, dar nu cred că cineva a uitat sau nu a înţeles că această coaliţie a apărut dintre nevoie. Ţara trebuie să fie guvernabilă şi ţara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi şi atunci trebuie să avem puterea interioară să trecem, cu mai mult sau mai puţină lejeritate, peste anumite declaraţii mărunte şi să vedem care este în realitate interesul României”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Mai multe scenarii
Tensiunile din coaliția de guvernare au devenit tot mai eviente în ultima perioadă. Liderii PNL și PSD s-au atacat reciproc în spațiul public. Disputele par să devină tot mai aprinse odată cu apropierea termenului la care trebuie să aibă loc rotația premierilor. Există deja mai multe scenarii cu privire la modul în care se va realiza tranziția.
Scenariul 1. Dacă se respectă întocmai protocolul coaliției, în luna mai Marcel Ciolacu va devenit premier, iar PNL va prelua portofoliile de la Finanțe și Transporturi, dar și funcția de secretar general al Guvernului și pe cea de vice-premier.
Scenariul 2. Tranziția nu va fi atât de simplă, iar PSD și PNL se vor așeza la masa negocierilor pentru a reîmpărți ministerele. Nu este exclus ca PSD că cedeze PNL Ministerul Apărării în schimbul Ministerului Energiei.
Scenariul 3. Președintele Klaus Iohannis ar putea să nu îl desemneze premier pe Marcel Ciolacu și să aleagă un alt reprezentant al social-democraților.
Scenariul 4. Coaliția se va rupe până în luna mai. În ultima perioadă PNL și PSD s-au contrat în spațiul public. În acest caz, fie PNL, fie PSD ar putea ieși de la guvernare, potrivit Romania TV.