În bătălia devenită publică dintre primarul general Gabriela Firea și președintele PSD Liviu Dragnea apare, ca un laitmotiv, informația furnizată de edil că ar fi spionată/filată/urmărită.
În avalanșa de informații aruncată pe piață în aceste zile, eventuala spionare a primarului Capitalei merită a fi notată și aprofundată.
Gabriela Firea s-a întrebat retoric (într-unul din interviurile date de la ședința CEx încoace) dacă nu cumva oamenii care o urmăresc sunt „tot ai doamnei Carmen Dan”. La cine se referă primarul?
De la izbucnirea scandalului, Firea a părut că încearcă să aducă în discuție serviciul secret din subordinea ministrului de Interne, Direcția Generală de Protecție Internă. Prima oară a fost atunci când a sugerat că atragerea prefectului Speranța Cliseru la celebra întâlnire de la o terasă, unde a fost filmată spunând că ”Dragnea și Dan mint” legat de mitingul din 10 august. La acea întâlnire, prefectul fusese chemat, potrivit Incisiv de Prahova, de un comisar șef din DGPI, urmașa cândva temutei ”Doi ș`un sfert”.
A doua încercare a fost legată de schimbul de mesaje avut de același prefect cu unul dintre secretarii de stat din minister. Serviciul secret a reacționat rapid și așa s-a aflat că mesajele fuseseră puse la dispoziția ministrului de secretarul de stat.
Dacă este adevărat că Firea este urmărită, deși ea nu a adus până acum nici o probă în sprijinul afirmațiilor sale, DGPI devine principalul ”suspect” pentru publicul disputei. Dacă nu e vorba de o misiune oficială (cerută de un procuror și avizată de un judecător) atunci înseamnă că ne aflăm în pragul unui scandal de poliție politică.
DGPI nu e singura structură informativă din subordinea ministrului. În minister acționează și Direcția Generală Anticorupție, serviciu care are misiuni care vizează tocmai administrația locală. Misiunile, ca și în celălalt caz, trebuie vizate de judecători și nu se pot desfășura la întâmplare.
Când Gabriela Firea a spus că este filată (la sediul Primăriei) și a întrebat dacă nu sunt oamenii lui Carmen Dan ea nu trebuia neapărat să facă referire la vreunul dintre serviciile din subordinea apropiatei lui Liviu Dragnea. Vă reamintesc faptul că ministrul a apelat în trecut la serviciile unei firme private de investigații, atunci când a căutat microfoane în locuința de serviciu, în amintirea publicului rămânând episodul cu microfonul din priză. Este filată (dacă e într-adevăr urmărită) Firea de o firmă de detectivi particulari? Investiția ar fi mare (o oră de filaj costă aproximativ 150 de lei).
O altă ipoteză este cea vehiculată și în alte operațiuni de urmărire a unor demnitari, cea a unei echipe de paparazzi care să stea ”pe coada” obiectivului până când apar imagini de interes.
În fine, problema ”urmăririi” Gabrielei Firea pare acum una marginală scandalului politic, dar ea are potențialul de a crește interesul pentru întregul spectacol.
PS O altă informație interesantă aruncată pe piață de Gabriela Firea în ultimele zile este că ”din surse oficiale nu am fost informată că urmează să aibă loc violențe la mitingul din 10 august și nici că s-ar alătura personaje certate cu legea sau foarte violente.”
Vă reamintesc că, la sfârșitul lunii iulie, primarul general a convocat ”instituțiile responsabile pentru ordinea publică”. E vorba de ședința în urma căreia Primăria a avizat mitingul din 10 august, dar organizatorii au refuzat să-și mai asume responsabilitatea pentru adunarea de protest.
Sigur, acum apare următoarea întrebare: au existat astfel de informații? Pe 11 august, am aflat dintr-un comunicat că SRI a furnizat informații Direcției Generale Management Operațional, din Ministerul de Interne. Știm, încă din ianuarie 2017, dintr-o audiere la Comisia de supraveghere a activității SRI, că serviciul monitorizează grupările violente, cu potențial de a ataca ordinea publică. Ministrul Carmen Dan a considerat aceste informații ca fiind ”generale” și ”neconcludente”. Am întrebat la SRI și mi-au confirmat că au existat informări dar că numărul lor și ce conțin nu fac obiectul informărilor publice. Mi-au făcut trimitere la articolul 11 din Legea 51/1991, pentru a înțelege cui s-au trimis informări. La acel articol am găsit următoarele mențiuni, privind beneficiarii informațiile de securitate națională: ”miniștrilor și șefilor departamentelor din ministere (...) prefecților, primarului general al Capitalei, precum și conducătorilor consiliilor județene, respectiv al Consiliului General al Municipiului București, pentru probleme ce vizează competența organelor respective”.