Prefectul interimar al municipiului București, Florela-Antonela Ghiță, fost subprefect al Capitalei, urmează să fie înlocuită din funcție. Potrivit unor surse politice, șefia instituției publice ar urma să fie preluată de un inspector la Consiliul Concurenței și jurist în drept european.
Noul prefect al municipiului București va fi Alexandra Georgiana Văcaru, inspector la Consiliul Concurenței și jurist în drept european. Alexandra Văcaru o va înlocui în funcție pe Florela-Antonela Ghiță, fost subprefect al Capitalei, care a preluat anterior șefia instituției și a exercitat atribuții pe durata unui mandat interimar.
Noul prefect al București: Cine este Alexandra Văcaru
Alexandra Georgiana Văcaru a obținut o diplomă de licență în Drept la Universitatea A. I. Cuza din Iași și o diplomă de licență în Relații internaționale și studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ulterior, Alexandra Văcaru a absolvit studii de masterat în Drept european și Jurist al afacerilor europene la Paris.
Potrivit CV-ului, noul prefect al Capitalei a fost doctorand la Şcoala Doctorală Ordine Publică şi Siguranţă Naţională Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” de unde s-a retras înainte de finalizarea studiilor.
În perioada iunie 2013-iunie 2015 a fost „consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CJUE”.
Alexandra Văcaru a fost inspector la Consiliul Concurenței în perioada ianuarie 2017-iunie 2019, după care a activat în cadrul Tribunalului Uniunii Europene. În perioada iulie 2020-august 2021, Alexandra Văcaru a fost din nou inspector la Consiliul Concurenței, din luna august 2021 ocupând funcția de „șef serviciu juridic în cadrul Ministerului Cercetării”.
Ce avere are noul prefect al Capitalei
Potrivit celei mai recente declarații de avere, completată pe 14 iunie 2021, Alexandra Văcaru deține cinci terenuri agricole în Podu-Iloaiei (Iași), dobândite prin cumpărare în perioada 2004, 2005 și 2008 (schimb) - toate acestea în procent de 100% - și trei apartamente cumpărate în Iași (2016) și București (2015 și 2017).
Venitul Alexandrei Văcaru este de puțin peste 40.000 de lei pe an, sumă încasată de la Consiliul Concurenței și de 40.000 de euro pe an de la Tribunalul Uniunii Europene.