Tot mai mai multe voci dau ca sigură demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului.
Se speculează că premierul va părăsi Palatul Victoria imediat ce se va întoarce din vacanța din SUA, pe 9 august. Nu știu dacă se va întâmpla atât de repede, dar, în mod cert, zilele sale sunt numărate. Din mai multe motive:
1 Liviu Dragnea nu are niciun interes ca Ponta să rămână premier. Ar însemna să accepte un sistem bipolar de conducere a PSD. Din postura de șef al Guvernului, Ponta i-ar face o permanentă concurență lui Dragnea, chiar dacă din poziția de „copilot”. I-ar putea zădărnici eforturile de acaparare a puterii totale în PSD. Pentru că Dragnea nu a cucerit, deocamdată, toți centrii de putere din partid. La Senat, Ilie Sârbu, este în continuare la butoane, iar situația nu s-ar schimba dacă ginerele său nu ar fi debarcat din fruntea Guvernului. Din postura de ordonator de credite, Ponta și-ar conserva o parte din putere și ar putea construi o alternativă la Liviu Dragnea la Congresul PSD din luna noiembrie. Una mai de succes decât Rovana Plumb. Liviu Dragnea știe că trebuie să scape de Victor Ponta, pentru a nu risca nimic la Congres. De aceea este de așteptat ca, după plecarea rivalului său de la Palatul Victoria, președintele interimar PSD să-i epureze apropiații din pozițiile cheie în partid. Odată cucerită puterea totală, alegerea sa ca președinte plin ar deveni o simplă formalitate. Doar o eventuală condamnare la închisoare cu executare, în recursul din Dosarul „Referendumul” l-ar împiedica să ajungă nr.1 în PSD.
2Victor Ponta nu are nicio pârghie să împiedice mazilirea sa. Dacă, prin absurd, ar refuza să-și dea demisia și să aleagă astfel o ieșire cât de cât elegantă din scenă, Liviu Dragnea ar putea pune umărul la demiterea sa prin moțiune de cenzură. Desigur, nu la vedere, pentru că niciun partid nu-și trântește în Parlament propriul Guvern. S-ar decredibiliza în ochii opiniei publice. Trădarea unui grup mic de parlamentari PSD și un vot secret cu bile în Parlament i-ar fi fatale lui Victor Ponta. Acesta ar pleca umilit din poziția de premier.
3Vicepremierul Gabriel Oprea nu-l poate susține la nesfârșit pe Victor Ponta. În momentul în care premierul va fi trimis în judecată în Dosarul ”Turceni- Rovinari”, Gabriel Oprea, cel căruia Victor Ponta îi datorează păstrarea funcției până acum, nu va mai avea prea multe argumente să-l sprijine. Nu de alta, dar Oprea a declarat public că susține Justiția, lupta anticorupție. O declarație de intenții care s-ar bate cap în cap cu sprijinul acordat unui premier urmărit penal pentru corupție. Continuarea parteneriatului cu Ponta i-ar afecta credibilitatea lui Oprea în special în plan internațional. Cum ar vota UNPR dacă DNA ar cere din nou ridicarea imunității lui Victor Ponta, într-un alt dosar? Această ipoteză nu este deloc exclusă. Nu cred că partidul lui Gabriel Oprea ar avea ceva de câștigat dacă ar face din nou zid în jurul lui Ponta. A mai făcut-o o dată, dar doar pentru a cîștiga timp, pentru a negocia cu PNL noua majoritate parlamentară.
4Intrarea PSD în opoziție, deci vulnerabilizarea acestui partid, ar putea fi de folos UNPR, formațiune care speră să se consolideze, în special în perspectiva alegerilor de anul viitor. Ar putea să-și atingă scopul, prin atragerea de noi parlamentari, primari și consilieri locali social-democrați, vrăjiți de perspectiva rămânerii la putere. Rămânerea la guvernare alături de PSD, cu Ponta premier, ar pune UNPR în postura de a deconta problemele penale ale acestuia sau de a cădea victimă luptei pentru putere dintre Ponta și Dragnea.
5Klaus Iohannis și PNL sunt direct interesați de schimbarea majorității parlamentare, mai ales după izbucnirea conflictului legat de Codul Fiscal. Șeful statului a promulgat deja legile dorite de UNPR, care acordă beneficii sociale unor categorii largi de beneficiari. Dacă majoritatea din jurul PSD ar vota în aceeași formă, în sesiunea de la sfârșitul lunii august, noul Cod Fiscal, pe care Iohannis l-a retrimis Parlamentului, echilibrele bugetare ar fi afectate, iar preluarea guvernării de către PNL ar deveni un calvar. Doar constituirea unei noi majorități este garanția că nu se va ajunge aici, Liberalii ar avea, astfel, posibilitatea să scape de această castană fierbinte, după ce au votat inițial Codul Fiscal alături de PSD. Un nou Guvern PNL-UNPR ar putea clama dreptul de a-și elabora propriul Buget de stat pentru 2016, amânând astfel problema reducerii fiscalității, până ce presiunea politică s-ar mai disipa.
De aceea, foarte curând, PSD va fi trimis în Opoziție. Klaus Iohannis îl va propune premier pe Cătălin Predoiu, sprijinit puternic și de americani, iar noua majoritate se va reconfigura instantaneu. Singura necunoscută este dacă UNPR va face parte din Guvern sau va sprijini un Executiv minoritar al PNL. Și în această privință lucrurile sunt, cred, stabilite. După cum spuneam, pentru a ataca cu succes alegerile din 2016, UNPR are nevoie să fie la putere. Să aibă acces la resurse și să le împartă în așa fel încât să-și maximizeze șansele în alegeri. Cel mai probabil le va cere liberalilor posturi în Guvern și chiar le va primi.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.