Ciclonul care a lovit România dezvoltă o cantitate de energie uriașă și ar putea fi o adevărată bombă meteorologică.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a comentat evoluția ciclonului care a lovit România în aceste zile și a explicat cum se manifestă. Potrivit spuselor sale, acest fenomen dezvoltă o cantiate foarte mare de energie.
„Ciclonul dezvoltă o energie puternică, pentru că degajă multă căldură, iar vântul rotaţional din ochiul ciclonului dezvoltă viteze de 300 km/h. De asta sunt aceste formaţiuni noroase care generază cantităţi mari de precipitaţii. Pentru scenarii în care putem să deviem cursul normal, cred că alţii pot răspunde. Cantitatea de energie e uriaşă, de aceea nu aş vrea să intru într-o astfel de dezbatere. Eu vorbesc pe ceea ce înseamnă ciclonul din punct de vedere meteorologic”, a precizat Elena Mateescu pentru DC News.
Directorul ANM a răspuns unei întrebări legate de scenariile potrivit cărora acest fenomen ar putea fi dezvoltat ca parte a unui război. Astfel, acest ciclon ar putea acționa ca o bombă meteo. Elena Mateescu a evitat să abordeze această linie precizând că va explica fenomenul doar din perspectivă meteorologică. Directorul ANM a precizat că acest ciclon va fi prezent în zona țării noastre până duminică seara.
„Nu aş aborda acest subiect, noi vorbim din punct de vedere meteorologic. La acest moment, confirmăm că este blocat (ciclonul – n. red.) în Marea Neagră, fiind deja un ciclon retrograd. Va fi prezent în această parte a ţării până cel târziu duminică seara, după care, cu siguranţă, vom vedea cum se va produce diminuarea. Cert este că până duminică seara trebuie să fim într-o stare de monitorizare continua”, a precizat directorul ANM.
Explicațiile Elenei Mateescu
Elena Mateescu a precizat că este vorba despre o situație spectaculoasă, acest ciclon pornind din Marea Mediterană și ajungând în bazinul vestic al Mării Negre.
„Discutăm de o situaţie mai spectaculoasă, dacă pornim însăşi de la definiţie, pentru că, de fapt acest ciclon responsabil de ceea ce se întâmplă în aceste zile s-a format în Mediterana, a ajuns în bazinul vestic al Mării Negre, acolo unde pe o circulaţie de blocaj şi cu un surplus de vapori de apă potenţează ceea ce înseamnă, iată, aceste cantităţi de precipitaţii mai importante, în special în partea de SE a ţării”, a declarat directorul ANM.
Elena Mateescu a explicat de ce acest fenomen afectează mai mult partea de est şi de sud est a ţării.
„Pe circulaţia de la vest la est, a evoluat şi a ajuns în Marea Neagră, pe o circulaţie de blocaj. Persistă în această parte a ţării, în est, sud-est, şi, aşa cum spuneam, alimentat cu o sursă suplimentară de vapori de apă, determină în funcţie de poziţionarea în partea de sud-est aceste cantităţi de precipitaţii. Ciclonii mediteraneeni, pe circulaţie de la vest la est, aduc mereu astfel de cantităţi de precipitaţii. Un astfel de context a fost şi în anii în care în Moldova, Muntenia şi Dobrogea, am avut inundaţii. E acelaşi context de acum!”, a explicat Elena Mateescu.