CHRISTIAN MITITELU: Europa şi Rusia, la răscruce

La Consiliul European de luni, Europa celor 27 a vorbit timid, dar pe o singură voce. Meritul este al Rusiei.

Negocierile programate la 15 septembrie în vederea semnării unui nou parteneriat Rusia-UE nu vor purcede dacă Rusia nu-şi retrage trupele pe poziţiile în care se găseau înainte de 7 august. Scopul pare să se limiteze la retragerea ruşilor din aşa-numitele zone de securitate create la sud de enclavele separatiste, pe teritoriul necontestat al Georgiei. Ruşii spun că ar fi vorba de 500 de militari care, conform acordului de armistiţiu, ar controla puncte de trecere de-a lungul graniţei interne cu Osetia de Sud.

UE reproşează Rusiei că şi-a extins zonele de securitate şi a recunoscut independenţa enclavelor secesioniste. Din păcate, deşi susţin în continuare principiul integrităţii teritoriale, liderii europeni nu au cum să constrângă Rusia să revină asupra deciziei. În cazul Osetiei de Sud, se prefigurează chiar integrarea în Rusia. Mai mult, preşedintele Medvedev a enumerat printre principiile sale de politică externă recunoaşterea unor „zone de interes deosebit“ ale Rusiei şi „apărarea vieţii şi demnităţii cetăţenilor ruşi aflaţi în afara graniţelor“.

Destul pentru a da frisoane chiar şi unor state din UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina sau Moldova. Relaţiile Europei cu Rusia se află, într-adevăr, la răscruce, cum s-a spus la Bruxelles. Rusia se comportă ca o putere imperială din secolul XIX. Respinge asigurările Occidentului că extinderea UE şi a NATO nu reprezintă o ameninţare. Naţionalismul încurajat de Putin alimentează suspiciuni şi autoritarism. E uşor să critici Europa că reacţionează timid.

De data aceasta, a vorbit totuşi pe o singură voce; şi a făcut-o mai apăsat decât doreau unele state membre, datorită insistenţelor Poloniei, Ţărilor Baltice şi Marii Britanii. Important este şi angajamentul de a spori eforturile în vederea reducerii dependenţei energetice de Rusia, care nu afectează toate statele membre în egală măsură. În fine, UE a promis sprijin Georgiei, în limite realiste. E un pas înainte într-o direcţie pe care nu şi-a dorit-o.