CHRISTIAN MITITELU: De la telegenie la economie

Obama s-a arătat lumii, turneul a fost un succes; rămân problemele economice ale Americii, timid abordate în campania prezidenţială.

Opt escale în şapte zile şi un discurs mult aplaudat la Berlin au fost suficiente pentru a elimina singurul handicap al candidatului democrat în lupta cu John McCain: lipsa de experienţă internaţională. Turneul a reprezentat un succes de imagine, şi dacă ar fi după (vest)europeni, Obama ar fi deja preşedinte. Obama începe într-adevăr să se distanţeze în sondaje, dar nu la nivelul decalajului de popularitate dintre partidul său şi cel republican.   Mesajul „schimbării“ fascinează încă, deşi cinicii spun că singura schimbare perceptibilă este atenuarea unor poziţii iniţial liberale ale senatorului democrat. Chestiunea care promitea să domine campania, Irakul, nu mai este atât de presantă. Candidaţii diferă în privinţa declanşării războiului, dar nu au soluţii miraculoase pentru viitor. Diferenţele privind politica faţă de Iran au fost dezamorsate de deschiderea spre dialog anunţată de administraţia Bush.

Oricum, alegătorii par astăzi mai preocupaţi de scumpirea benzinei, de stagnarea salariilor şi de scăderea valorii locuinţelor pentru care s-au îndatorat. Or, în chestiunea gestionării economiei există importante diferenţe doctrinare între cei doi candidaţi. McCain oferă reţeta tradiţională de dreapta pentru relansarea economiei: reducerea impozitelor, o nouă doză de liberalizare, în paralel cu reducerea intervenţiei guvernului; şi, poziţie curajoasă, liberalizarea comerţului mondial.

Obama propune ca guvernul să joace un rol mai important în economie, investind în infrastructură şi diversificând sursele de energie. Doreşte să generalizeze accesul la asigurări medicale, să-i impoziteze mai puţin pe cei cu venituri modeste şi, mai mult, pe cei bogaţi. Este mai tentat de măsuri protecţioniste. Discuţia pe marginea acestor propuneri se poartă însă în surdină. Aceasta în ciuda semnelor de recesiune şi a prognozei că deficitul bugetului federal se îndreaptă spre un nivelrecord de 500 de miliarde de dolari. Ar fi momentul ca presa să stimuleze dezbaterea.