Sloganul „schimbarii” domina campania pentru alegerile prezidentiale din SUA de anul acesta.
Partidul Democrat are toate sansele sa cucereasca presedintia in noiembrie. Prabusirea popularitatii lui George Bush face improbabila realegerea unui republican la Casa Alba. Deznodamantul depinde insa de capacitatea candidatilor de a face fata rigorii si capcanelor unei campanii care se intinde pe 11 luni.
Deocamdata suntem in plin proces de participare civica, care culmineaza cu desemnarea candidatilor oficiali ai partidelor: consultari restranse, in scoli, biblioteci sau case particulare („caucuses”, ca in Iowa), alegeri primare la nivel de stat in care voteaza doar membrii partidelor, sau deschise oricarui cetatean (ca in New Hampshire). Se verifica astfel nu numai popularitatea candidatului in partidul respectiv, dar si in randul publicului larg.
Traditional, consultarile erau esalonate pe parcursul a patru luni. Timpul permitea reajustari, suplimentarea fondurilor de campanie si, mai ales, testarea severa a candidatilor de catre presa sau adversari. De data aceasta, selectia preliminara va fi incheiata practic pe 5 februarie, cand se voteaza in mai multe state mari.
Comprimarea consultarilor intr-o luna limiteaza testarea si ii avantajeaza pe candidatii mai putin versati, dar cu rezultate initiale bune: senatorul democrat Barack Obama si fostul predicator baptist, republicanul Mike Huckabee.
Ei reflecta dorinta de nou a publicului. Barack Obama, un candidat atipic prin originea sa (tatal kenyan), a fost primul care a lansat ideea de „schimbare”. Sloganul a fost imbratisat de toti aspirantii, desi favorita detronata de Obama, Hillary Clinton, se plange, pe drept, de lipsa de continut.
Va veni insa si vremea disecarii continutului. America lupta in Irak si in Afganistan, iar motorul economiei e aproape calat. Nevoia de schimbare e contracarata de nevoia de prudenta. Cele doua s-ar confrunta cel mai clar daca duelul final s-ar da intre electrizantul novice Obama si veteranul razboiului din Vietnam, republicanul John McCain. Acesta are insa de dus o lupta mai grea pentru nominalizare.