Ieri a avut loc primul tur al alegerilor locale anticipate pentru Chișinău, orașul Bălți și alte 5 localități din Republica Moldova. Rezultatele de la ora la care scriu editorialul marchează elemente importante și lecții învățate pentru toți competitorii.
Reprezentantul PSRM, Ion Ceban se va înfrunta cu candidatul opoziției pro-europene din stradă, Andrei Năstase. Dar poate cel mai important este faptul că liniile bătăliei geopolitice Est-Vest se mențin chiar și într-o înfruntare pentru doar un an la primăria Chișinăului. Postura de gospodar și cea de independent nu au jucat un rol, mai ales când ești la mijlocul înfruntării între pro- ruși și pro-europeni.
Prezența la vot și capacitatea de mobilizare este, de asemenea relevantă. Vorbim despre o prezență mică la vot, cu suburbiile pro-românești și pro-europene mai puțin reprezentate astăzi. Miza nu s-a simțit, partidele nu au avut narațiuni serioase, au încercat să evite pe deplin discuția geopolitică la sfatul unor consilieri de campanie neinspirați. Doar Igor Dodon, ca purtător secundar de mesaj pentru candidatul socialist și capacitatea de mobilizare l-au menținut pe primul loc, chiar dacă imaginea sa excesivă și ostentativ pro-rusă a devenit jenantă.
Pe linia pro-europeană a contat absența oricărei confruntări Est-Vest, dar și pierderea de voturi prin încăpățânarea de a face o alianță mare pentru alegerile generale cu ceilalți jucători unioniști, pro-români și pro-europeni. De aici poziția a doua. La care putem adăuga și alegerea nepotrivită a candidatului. Dar polarizarea politică a jucat un rol important în perspectivă. Și se anunță surprize majore și către toamnă, prin prisma visurilor, evaluărilor greșite și a sondajelor manipulatoare lansate de anumiți jucători. Dar aici se va vota pe alte reguli, și cu prezența PDM în cursă, partid la guvernare care a preferat să aibă evaluarea pentru testul candidatului independent de această dată.
Miza majoră a cursei e câștigarea Chișinăului. Preluarea orașului de către pro- europeni e o lansare importantă în campania generală viitoare. Arată și perspectiva și detenta viitoare pentru alegerile generale, dar și perspective de circumscripții câștigate în Chișinău. Totuși e necesară evitarea pierderii de voturi la celelalte componente de dreapta. Pentru că la votul mixt, în varianta câștigătorul ia tot, orice vot risipit chiar la jucători minori nu e de ajutor pentru Câștigarea circumscripțiilor.
Deja alianțele sunt necesare. A merge fără aliați mai departe înseamnă să ratezi Chișinăul și să i-l oferi lui Ion Ceban, candidatul socialiștilor pro-ruși. Cu costurile de rigoare. Cât de matură va fi evaluarea celor din platforma pro-europeană, urmează să vedem. După decontarea rezultatelor de ieri. De aceea e importantă maturitatea Maiei Sandu și formula potrivită pentru echilibrul între dorința purității și a formulei Alba ca Zăpada și realismul candidaturii și alegerilor în Republica Moldova, în contextul regulilor prezente.
Actuala campanie a anunțat multe elemente complicate și nepotrivite care, repetate, pot periclita valabilitatea și corectitudinea alegerilor generale.La nivel financiar, discrepanța de tratament între diferiții candidați electorali e evidentă. Retragerea din cursă a candidatului partidului pro-rus Shor a împins în sus candidatura lui Ion Ceban, cu plusul de voturi, dar finanțarea externă nesancționată e tratată diferit: Sancționator la Partidul Shor, foarte strict la opoziția pro-europeană, foarte lax în ceea ce privește partidul Președintelui Dodon, PSRM, pro-rus.
La nivelul mediatic, situația e la fel de dezavantajoasă opoziției pro-europene din stradă, chiar dacă beneficiază de al treilea post ca audiență, și susținerea celui de-al cincilea, ProTV în sondajul privind la sursa de informații politice a cetățenilor. Trustul mediatic al lui Vlad Plahotniuc încă nedescentralizat real, împreună cu nou formatul trust al lui Igor Dodon și al soției sale domină audiovizualul și, cu precădere, piața de publicitate pe care o preiau aproape complet. În plus Consiliul Audiovizualului e de decor, cu monitorizări secvențiale și orientate, ignorând mass media dominantă, care declară că nu face campanie, precum și pe cea pro-rusă.
Dacă mai adăugăm utilizarea resurselor administrative, acuzațiile care vizează anumite ținte, de opoziție cu precădere, anchetele în scop de a deturna, transfera sau demobiliza actori care să candideze, avem o frescă deplină a unor apucături care trebuie revizuite fundamental pentru ca dosarul electoral al Republicii Moldova să nu fie alterat fundamental. Deja votul mixt a determinat probleme majore și nemulțumirile profunde ale UE. Sunt necesare schimbări fundamentale la nivelul administrării proceselor și a reformelor justiției, cu precădere promovările și numirile judecătorilor și procurorilor, procese ce trebuie scoase de sub controlul politic sau al ierarhiilor de vârstă, absolute din sistemul judecătoresc din Republica Moldova.