Cele 5 semene după care se ghidează poliţiştii să descopere criminalii

În spatele oricărei rezvolvări de caz controversat se află câteva coordonate esențiale, învățate pe băncile facultății de studenții la Drept. În anul IV, cei mai mulți dintre ei trec prin experiențe relevante direct la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici ( pe scurt, IML), acolo unde văd și primele cadavre umane.

Este cunoscut faptul că  orice agresiune lasă urme. Aceste urme (leziuni, plăgi) pot fi provocate de diverse obiecte, substanțe chimice sau biologice, de curentul electric și așa mai departe. Un prim pas important în descoperirea autorului este identificarea obiectului/cauzei care a lăsat această urmă ( denumit agent traumatic).

  • 1.Puțini sunt cei care știu că obiectele dure de dimensiuni mici ștanțează corpul uman exact cu forma obiectului folosit. ( este un agent traumatic mecanic, un obiect dur care determină pattern lezional)

Un caz celebru este identificarea agresorului după un inel. În figura 14 puteți vedea cum un inel (ghiul) a fost ștanțat pe fruntea victimei. În acest caz erau mai mulți suspecți, dar doar unul purta inelul care era ștanțat pe frunte). În figura 15, pe corpul victimei s-au șanțat șierturile pantofului cu care agresorul a lovit victima.

·         2.Un alt element care oferă indicii anchetatorilor despre agresiune sau crimă este plaga(rana) de pe corpul victimei. În momentul în care folosești un cuțit cu care faci o tăietură, plaga va avea două părți- de început/ de sfârșit. De fiecare dată partea de început a plăgii va fi cea în care rana este mai adâncă, iar sfârșitul, acolo unde există o codiță, un fel de zgârietură, locul prin care a ieșit cuțitul/obiectul dur.

  • 3.În cazul sinuciderii sunt importante leziunile de tatonare. Datorită instinctului de conservare, orice om care intenționează să-și ia viața va avea câteva încercări.

 

  • 4. De asemenea, specialiștii IML ridică alături de cadavru și obiectul cu care se presupune că s-a sinucis victima să verifice dacă urmele de pe corp sunt provocate de acel obiect. Spre exemplu în cazul unei spânzurări dacă victima folosește o sfoară, marca/patternul lezional din jurul gâtului determină exfolierea pielii. Dacă victima a folosit un furtun, în jurul gâtului  va avea o suprafață netedă, similară unei arsuri.

 

  • 5. Diferența între lovitură produsă de un om și una produsă de o cădere este simplă pentru autorități. Ce trebuie să știți este că majoritatea loviturilor lasă semne în zonele proeminente(coate, nas, urechi, genunchi etc.), dacă lovitura este pe interior (spre exemplu interiorul piciorului – mușchiul croitor) cel mai probabil este vorba de lovitură care nu este rezultat al unei căderi.