Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Cîțu. Calsamentul pe luna iunie. De unii abia s-a auzit!

Florin Citu, sedinta de guvern

Premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu și al Muncii, Raluca Turcan, au fost cei mai mediatizați membri ai guvernului, în luna iunie.

Pe lângă cei enumerați mai sus, în clasamentul primilor zece cei mai mediatizați miniștri se mai află Cristian Ghinea (ministrul Proiectelor Europene), Stelian Ion (Justiție), Cătălin Drulă (Transporturi) sau Tanczos Barna (Mediu). În coborâre, în acest top, sunt Lucian Bode (Afaceri Interne), vicepremierul Kelemen Hunor sau Ioana Mihăilă (Sănătate). Pe ultimul loc se menține titularul de la Cercetare, Cristian Teleman.

Datele au fost prezentate într-o analiză referitoare la mediatizare bazată pe monitorizarea presei scrise și online, în ultima lună. Analiza a fost realizată de News.ro și Agenția de monitorizare Klarmedia.

Florin Cîțu cel mai mediatizat din Guvern

Premierul Florin Cîţu este cel mai vizibil membru din Guvern, conform analizei, cu 42.638 de referiri. Spre deosebire de luna mai, Florin Cîțu a fost mai puțin mediatizat în iunie, dar se menține la distantă mare de colegii săi din Cabinet.

Premierul a avut vizibilitatea cea mai mare în zilele de 3, 9 şi 29 iunie, când a susținut conferinţe de presă ample după şedinţe de Guvern. El a vorbit despre relaxarea unor restricţii în contextul pandemiei, pensii, alocaţii, cumulul pensiei cu salariul de la stat, noua lege a sistemului public de pensii, desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, disputa legată de salubrizare în Sectorul 1 al Capitalei.

Pe locul doi în top a urcat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a beneficiat de 8.992 de referiri în presă. Sorin Cîmpeanu s-a aflat în atenția publicului când a vorbit despre concursurile pentru posturile de directori de şcoli, plata orelor remedial sau despre constituirea grupurilor de acţiune anti-bullying în şcoli.

Sorin Cîmpeanu a avut o expunere foarte largă în momentul în care a anunțat că la Evaluarea Naţională vor fi eliminate triajul şi panourile dintre elevi și a prezentat informații despre bacalaureat.  dar şi date despre examenul de Bacalaureat. De asemenea a fost vizibil când a vorbit despre educaţia sexuală în şcoli.

Dan Barna și Cristian Ghinea se mențin datorită PNRR

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a urcat o poziție în topul vizibilității datorită ieșirilor pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, propunerea sa privind eliminarea adresei de domiciliu din cartea de identitate a provocat numeroase reacţii.

Pe locul patru în acest top se clasează ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Acesta a urcat spectaculos în topul vizibilității datorită prezentării pe care a făcut-o Planului Național de Redresare și Reziliență și a moțiunii pe care a inițiat-o PSD împotriva sa. În luna iunie, Cristian Ghinea a înregistrat un număr de 8.511 referiri în media.

Mnistrul Muncii, Raluca Turcan, se menţine pe poziţia a cincea, cu 7.393 de referiri, mai multe decât în luna precedent. Vârfurile au fost înregistrate în zilele care Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut artiştilor din domeniile încă afectate de pandemie. De asemenea, a mai fost vizibilă când a fost aprobat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat. Dar și când a fost acuztă de preşedintele PNL Ludovic Orban că, împreună cu alţi lideri liberali, l-a părăsit la negocierile pentru formarea coaliției de guvernare.

Ministrul Transporturilor este în top

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, coboară pe locul 6, cu vârfuri de vizibilitate aduse de prezenţa la campania de vaccinare din Sibiu, de adoptarea în Guvern a Ordonanţei de Urgenţă referitoare la certificatul digital şi de declaraţiile privind ordinul referitor la vaccinarea cadrelor medicale.

Pe poziţia a şaptea rămâne ministrul Mediului, Tanczos Barna, cu 5,063 de menţiuni. El a participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Bicicletei, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de primarul general, Nicuşor Dan. De asemenea, a fost vizibil după ce a participat la o emisiune în care a vorbit despre Programul „Rabla”, deşeuri, centralele poluante de apartament şi problema urşilor.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, urcă de pe locul 9 pe locul 8, cu 4.684 de referiri. Vizibilitatea sa a fost asigurată de prezenţa la Iaşi, unde a vorbit depre autostrăzi, de prezentarea stadiului lucrărilor la Podul de la Brăila, dar şi de discuţiile pe proiectele incluse în PNRR.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, cu 4.076 de menţiuni, coboară de pe locul 6 pe locul 9. Vârfurile de vizibilitate au fost în zilele în care a făcut declaraţii despre cazul de corupţie de la Serviciul de Înmatriculări Timişoara, despre asasinatul de la Arad, despre cetăţeanul afgan care a comis o crimă la Timişoara.

Ministrul Justiției a mai crescut ca vizibilitate

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, ajunge de pe locul 14, în mai, pe locul 10, cu 3.212 referiri. El a avut parte de o vizibilitate mai bună când a vorbit despre Raportul MCV şi a fost anunţată menţinerea MCV pentru România. A fost vizibil și cu prilejul conferinței de presă în care a făcut declarații pe tema desființării Secţiei Speciale de Investigare a Imfracţiunior din Justiţie, refuzul extrădirii lui Puiu Popoviciu, extrădarea lui Alexander Adamescu şi pensionarea fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu.

Vicepremierul Kelemen Hunor urcă de pe locul 15 în mai, pe locul 11, cu peste 2.700 de menţiuni. S-a întâmplat în contextul declaraţiilor despre PNRR, al propunerii ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor, dar şi al nominalizării unui candidat susţinut de UDMR pentru postul de Avocat al Poporului.

Kelemen Hunor este urmat de ministrul Economiei Claudiu Năsui, cu 2.488 de referiri, pe fondul discutării Memorandumul referitor la vânzarea participaţiei României la combinatul Krivoi Rog din Ucraina cu toate drepturile şi obligaţiile aferente. Năsui a mai făcut și o serie de anunțuri cu privire la reduceri de posturi în Ministerul Economiei, precum şi legat de lansarea schemei de despăgubire pentru HoReCa.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se menţine pe locul 13, cu 2,341 de referiri în presă, cele mai multe cu ocazia conferinţei privind negocierile pe tema Politicii Agricole Comune. El a fost acuzat în legătură cu respingerea programului de irigaţii din PNRR. De asemenea, Oros a apărut în prim-plan după ședința interministerială cu privire la situaţia hidrometeorologică şi capacitatea sistemelor antigrindină de a diminua pagubele în agricultură.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros

Ultimii clasați în topul vizibilității

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, coboară două poziţii în top faţă de luna mai, pe locul 14, cu 2.292 de menţiuni. Cele mai multe au fost în zilele în care a afirmat că unii furnizori de energie acţionează în continuare speculative. Virgil Popescu a fost vizibil când a participat la „Ora Guvernului”, în Parlament.

Ceilalţi membri ai Guvernului care au între 1.000 şi 2.000 de menţiuni, sunt, în ordine, Cseke Attila, Bogdan Aurescu, care ajunge de pe locul 10 pe locul 16, Alexandru Nazare, Nicolae Ciucă.

Ultimele trei poziţii în topul vizibilităţii, cu mai puţin de 1.000 de menţiuni, sunt ocupate de miniştrii Carol Novak, Bogdan Gheorghiu şi de ministrul Cercetării, Ciprian Teleman.