CEDO a decis: Vinovații Mineriadei din 1990 vor fi judecați

Parchetul Militar trebuie să continue cercetările și să găsească vinovații evenimentelor din 1990 în care au murit șase oameni, iar alte 746 de persoane au fost rănite.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat statul român pentru faptul că nu a asigurat o anchetă corectă în „Dosarul Mineriadei din 1990” și nu a trimis în judecată vinovații atrocităților din urmă cu 24 de ani. Ca urmare, ancheta va continua, faptele nu se pot prescrie. CEDO a decis că tratamentele neomenoase la care au fost supuse victimele Mineria dei nu sunt fapte care se pot perima.

Au învins statul

Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația „21 Decembrie 1989” s-au plâns Curții Europene de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990. CEDO le-a dat dreptate și a decis ca Mocanu să primească despăgubiri de 30.000 de euro, iar Stoica - 15.000 de euro

În timpul represiunii, soțul Ancăi Mocanu a fost împușcat mortal, iar Marin Stoica a fost reținut și maltratat de polițiști.

Judecătorii europeni au constatat încălcarea articolelor 2, 3 și 6 din Carta Drepturilor Omului.

Articolul 2 se referă la dreptul la viață care a fost încălcat prin ancheta statului român care nu a găsit niciun vinovat pentru cei șase morți de la Mineriadă.

Articolul 3 prevede interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante. 746 de persoane au fost rănite în urma intervenției brutale a forțelor de ordine și a minerilor în perioada 13-15 iunie 1990.

Articolului 6 prevede dreptul la un proces echitabil într-un interval rezonabil.

S-a dat NUP

În 2008, după opt ani de anchete desfășurate de Parchetul Militar, cazul Mineriadei a fost soluționat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu neînceperea urmăririi penale. Motivul: prescrierea unor serii de fapte penale.

Iliescu, vizat de Voinea

Cel care a condus cercetările Parchetului Militar în acest caz a fost procurorul Dan Voinea. Acesta a declarat că ancheta sa ducea și spre fostul președinte, Ion Iliescu, cel care a chemat minerii în București pentru a reprima protestele din Piața Universității.

Iată ce declara fostul președinte în Piaţa Victoriei, pe 14 iunie 1990: „Dragi mineri, mă adresez dumneavoastră de astă dată, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat, la chemarea noastră. Delegaţia de mineri în frunte cu domnul Cosma că v-aţi deplasat spre Piaţa Universităţii, pe care vrem să o reocupaţi dumneavoastră”.

Obligați să termine ancheta

„După decizia din această săptămână a Marii Camere a Curții Europene, care este definitivă, România va fi obligată să continue investigațiile în dosarul Mineriadei”, a concluzionat avocata Diana-Olivia Hatneanu, cea care l-a reprezentat pe Marin Stoica în procesul de la Strasbourg. Cu privire la decesele survenite în timpul evenimentelor, această obligație decurgea oricum din faptul că astfel de infracțiuni sunt astăzi imprescriptibile ca urmare a altei cauze CEDO, respectiv Asociația 21 Decembrie 1989 versus România. „Prescripția nu este și atunci când vorbim de grave încălcări ale drepturilor omului”, a mai declarat Diana-Olivia Hatneanu.