Toată lumea s-a bucurat atunci când președintele Klaus Iohannis a anunțat că acordul la care au ajuns liderii Uniunii reprezintă un câștig pentru România, după ce a obținut 79,9 miliarde de euro.
Suma obţinută este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).
„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, spunea atunci președintele Iohannis.
Raportorul general al Parlamentului European pentru bugetul anului 2023 și raportorul din partea grupului Renew Europe pentru bugetul anului 2022, Nicolae Ștefănuță, a vorbit în cadrul unui nou episod be.EU despre direcțiile în care vor fi investite cele 80 de miliarde care vor ajunge în România pentru perioada 2021-2027.
Anul viitor se vor duce mulţi bani pentru sănătate
Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță: „Pentru anul viitor, am luptat foarte mult anul acesta pentru sănătate. Este un domeniu incipient la nivelul UE. Am luptat foarte mult pentru bani în plus acolo, pentru un plan împotriva cancerului. Oamenii să nu aibă impresia că noi aici luptăm doar împotriva pandemiei.
Un lucru la care țin foarte mult sunt bursele pentru tineri. Foarte mulți tineri au stat acasă în pandemie. Am obținut 10.000 de burse Erasmus în plus. Am mai obținut bani în plus pentru mediu. Biodiversitatea este importantă pentru noi, pădurile, plantarea de puieți, orașe verzi în care să putem respira mai bine. Bineînțeles, și relaxarea economică. Inflația a crescut, ne așteaptă poate o criză și trebuie să fim ultra pregătiți.”, spune Nicolae Ștefănuță.
Un alt plan major pentru banii europeni este infrastructura verde
Europarlamentarul a mai subliniat faptul că pe lângă sănătate, o altă prioritate este infrastructura viitorului, şi spune: „O direcție mare este sănătatea, avem nevoie de spitale mai dotate, de medicamente În România durează și cu 240 de zile mai mult autorizarea medicamentelor decât în alte țări UE.
A doua mare prioritatea este infrastructura verde. Se fac progrese în privința autostrăzilor noastre, dar aceste proiecte trebuie să aibă infrastructura viitorului. Germania renunță la motorul pe combustibil fosil, trebuie să fim pregătiți pentru economia viitorului.”, a concluzionat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță.