Luni, 10 aprilie 2017, seara, Victor Ponta a fost invitatul emisiunii lui Ionuț Cristache, România 9, de pe TVR1. Potrivit înțelegerii inițiale, ediția la care trebuie să fiu prezent ca invitat se petrece miercurea. Am acceptat însă pe loc propunerea lui Ionuț Cristache de a veni luni, 10 aprilie 2017, cînd fostului premier îi permitea programul să participe la un talk-show. După 11 decembrie 2016, cum el însuși a mărturisit-o în mai multe rînduri, Victor Ponta a dispărut din spațiul nostru mediatic.
De ce a făcut-o? Unde s-a dus și de ce? Sînt întrebări la care Victor Ponta, înainte de emisiunea de luni seara, în sala de protocol de la TVR, la tradiționala discuție neoficială cu invitatul, mi-a făgăduit cămi va răspunde într-un posibil interviu unu la unu, genul de interviu-taifas cu un interlocutor.
Pînă atunci, se cuvine să reamintesc că Victor Ponta a revenit în spațiul mediatic românesc abia pe 20 februarie 2017, după o absență de două luni și ceva, la emisiunea lui Victor Ciutacu de pe România tv. Ca și în cazul multor altor emisiuni realizate de tineri confrați, am fost la acest dialog secundul moderatorului. Emisiunea s-a constituit într-un moment deosebit nu numai mediatic, dar și politic, din mai multe puncte de vedere:
1) După două luni și ceva de absență în plan mediatic, Victor Ponta a avut multe lucruri de spus. Şi le-a spus, cu o francheţe surprinzătoare la un politician român, a cărui prima preocupare, chiar şi cînd i se face o clismă, e de a ţine discursuri electorale.
2)Pînă acum, intervenții scurte, fie pe facebook, fie telefonic, Victor Ponta lansase săgeți critice, de nuanță ironică, spre Liviu Dragnea.
3) Victor Ponta beneficia și beneficiază de uriașul avantaj al celui care s-a retras la timp dintr-o șefie - cea de premier. Adăugată dezastrului care a fost guvernarea tehnocrată („la care s-a lăcomit Klaus Iohannis” – Victor Ponta dixit!), guvernarea Ponta a rămas în memoria colectivă ca una dintre vîrstele de aur ale omenirii românești, întrerupte brutal și mai ales în chip nedrept. Decizia sa inspirată de a demisiona din funcția de premier după Colectiv, fără a avea o minimă responsabilitate în producerea tragediei, i-a conservat lui Victor Ponta o imagine idealizată, și a dus, indiscutabil la victoria zdrobitoare a PSD în alegerile din 11 decembrie 2016.
Prin urmare, punctele de vedere ale lui Victor Ponta despre guvernarea PSDALDE, despre situația din PSD și din țară primeau o greutate mult mai mare decît cele ale oricărui politician român la ora respectivă.
Am ținut să menționez aceste lucruri, pentru că explică nu numai impactul mediatic (dialogul cu Victor Ponta l-a zdrobit la rating pe cel concurent, de pe Antena 3, cu Sorin Grindeanu, deși teoretic pentru simplii cetățeni e mult mai important ce spune un premier în exercițiu decît un fost premier) dar și impactul politic uriaș.
Spre surprinderea mea, Victor Ponta a fost deosebit de sever cu luna de guvernare PSD-ALDE și cu situația de două luni de la scrutin din PSD.
Multitudinea subiectelor care se cereau abordate cu un politician absent din spațiul mediatic timp de două luni a făcut ca partea consacrată Guvernării și situației din PSD să fie destul de restrînsă în această primă apariţie completă a lui Victor Ponta în spaţiul mediatic băştinaş. Cu toate acestea, emisiunea s-a constituit într-un moment de excepție politico- mediatic prin faptul c-a fost debutul a ceea ce se numește azi Războiul de unul singur dus de Victor Ponta împotriva lui Liviu Dragnea.
Un război spectaculos din cel puțin două motive:
1) E singurul război dus nu numai de un PSD-ist, dar și de un politician mai acătării împotriva Atotputernicului Liviu Dragnea.
2) E un război angajat împotriva președintelui PSD de un membru PSD, teoretic, un subordonat al lui Liviu Dragnea.
3) E un război dus împotriva lui Liviu Dragnea, împotriva celui care i-a fost pe vremuri subordonat, iar acum îi e, cel puțin teoretic, șef.
Se înțelege, în aceste condiții, c-am acceptat bucuros invitația de a participa la dialogul lui Ionuț Cristache și Marian Pieleanu.
Din 20 februarie 2017 n-a fost zi lăsată de Dumnezeu pe pămîntul politicii românești în care Victor Ponta să nu critice felul în care Liviu Dragnea administrează PSD, dar și țara.
Pentru mine, emisiunea se anunța un fericit prilej de a mă lămuri ce urmărește Victor Ponta prin acest război.
L-am pus, așadar, pe Victor Ponta să-mi enumere trei dintre motivele principale ale nemulțumirii pe care o împărtășește față de conducerea PSD de către Liviu Dragnea.
Toate cele trei motive prezentate de Victor Ponta le-am dibuit a avea drept punct comun ceea ce s-ar putea numi Ambiția lui Liviu Dragnea de a fi un Nicolae Ceaușescu al PSD și al României de după alegerile din 11 decembrie 2017.
Prin un Nicolae Ceaușescu înțelegînduse doar ambiția fostului conducător de a controla totul și nu ambiția de a impune, prin acest control, un Proiect de țară. Am căzut de acord cu Victor Ponta că, în cazul lui Liviu Dragnea, marea nenorocire pentru Guvernarea PSD-ALDE, pentru PSD și, în cele din urmă, pentru România, e ambiția lui Liviu Dragnea de a controla totul, de a impune totul, fără a avea ceva în cap.
Altfel spus, spre deosebire de alți inși cu ambiții de a dicta totul – Mareșalul Ion Antonescu, Nicolae Ceaușescu, Stalin chiar - Liviu Dragnea vrea să controleze totul de dragul controlului și nu în vederea unui proiect de țară.
Dar nu numai atît.
Liviu Dragnea nu se mulțumește cu satisfacția secretă pe care au împărtășit-o, de-a lungul istoriei, personaje realmente puternice, dar care au preferat să nu arate asta. Liviu Dragnea nu numai că ambiționează să controleze totul. El se dă de ceasul morții, pentru a se ști de toată națiunea și de întreaga Europă că el controlează totul, că în România nu se mișcă nimic fără aprobarea lui, că tot ce se întîmplă e rodul vieții și activității ale creatoare. În emisiune i-am citit lui Victor Ponta declarația de presă – hilară de la un capăt la altul - prin care Liviu Dragnea anunța în cele patru puncte cardinale ale țării:
„I-am cerut doamnei ministru de Interne să găsească o rezolvare pentru cozile care se formează la frontieră. I-am cerut doamnei ministru să nu uite că românii vin acasă de Paște și e nefiresc să stea la aceste cozi.”
Această declarație incredibilă, făcută luni seara, de Liviu Dragnea, amintind izbitor, prin postura asumată de Liviu Dragnea, de solemnitatea de clopot al Catedralei Neamului, pusă de Mareșalul Antonescu în tot ceea ce făcea – fie și din credința că e deja un personaj intrat în Istorie - ridică următoarele chestiuni:
1. Nebunia de la vămi provocată de intrarea în vigoare a unor noi măsuri de control cerute de Uniunea Europeană e o realitate știută în România de vreo săptămînă.
Nu știa de ea Carmen Dan, ministrul de Interne?
Probabil că știa, dar declarația lui Liviu Dragnea a pus-o în postura umilitoare de șef care n-are habar de ce se întîmplă în domeniul pe care-l administrează.
2) Admițînd că ministra trebuia trasă de mînecă, acest lucru ține de premierul Sorin Grindeanu, administratorul Guvernului, și nu de Liviu Dragnea, admi- România lui Cristoiu Evenimentul zilei, Miercuri, 12 aprilie 2017 ion.cristoiu@evz.ro 12 Ce urmăreşte Victor Ponta prin Războiul cu Liviu Dragnea nistratorul PSD.
Dacă Liviu Dragnea ar fi fost bombardat cu informații despre nebunia din vamă neglijate de Ministerul de Interne, normal ar fi fost să-l sune pe premier.
3) Indiferent de poziția ministrului și a premierului față de nebunia din vămi, Liviu Dragnea putea să-i atragă atenția lui Carmen Dan printr-un telefon sau direct, și fără a anunța națiunii c-a făcut-o. Întreg acest moment spun totul despre felul în care Liviu Dragnea conduce PSD, Guvernul, țara, fel care-l nemulțumește pe Victor Ponta.
Ce urmărește Victor Ponta prin Războiul dus împotriva lui Liviu Dragnea la acest capitol?
Să fie dat afară din partid, pentru a face un alt partid?
Nici vorbă.
Victor Ponta e un politician pragmatic, din şcoala lui Adrian Năstase, care ascunde calcule reci dincolo de vorbe în dodii. Războiul cu Liviu Dragnea e una din marele şanse - valorificate abil de fostul premier – de a cîştiga simpatia celor care l-au antipatizat profund pe vremea cînd stăpînea România.
Aparţinînd politicienilor sensibili la interesul media, Victor Ponta îşi hrăneşte prin acest război statura de vedetă a vieţii noastre publice. Tot ceea ce scrie el pe facebook, tot ceea ce declară în intervenţii telefonice sau în interviuri devin rapid informaţii senzaţionale pentru întreaga presă.
La fel de important e şi faptul că Victor Ponta vrea să-și consolideze prin acest război poziția de:
1) Singur opozant public al lui Liviu Dragnea.
2) Cel care a avertizat în numeroase rînduri PSD că sub conducerea lui Liviu Dragnea se îndreaptă spre dezastru. Liviu Dragnea are mulți adversari în PSD. Toți așteaptă decapitarea lui Liviu Dragnea prin condamnarea de către ICCJ.
Victor Ponta face excepție.
Victor Ponta știe, ca fost premier, că Guvernarea PSD-ALDE se îndreaptă spre un Dezastru. Acest dezastru va duce la decapitarea lui Liviu Dragnea.
În perspectiva acestui dezastru, Victor Ponta vrea să fie – pentru membrii și activiștii PSD – Cel care a tras semnalul de alarmă. Și, prin asta, cel către care se vor îndrepta membrii și activiștii PSD ca spre un Salvator.
Al PSD și al țării!
PS: Devenit din Baron de Teleorman, Baron de România, Liviu Dragnea și-a făcut în PSD o Camarilă, care e de fapt o Gașcă. Unul din membrii Găștii se numește
Adrian Țuțuianu, în timpul său liber, șef al Comisiei SRI. Acesta a declarat, marți după-amiază, că, deși a citit de mai multe ori articolul lui Dan Andronic, n-a putut trage nicio concluzie. Explicabil! La cât de analfabet e, avea nevoie să citească articolul, nu de mai multe ori, ci de mult mai multe ori, ca să înțeleagă ceva.