Ce spune vicepremierul Dîncu despre creşterea salariului minim pe economie

Una din măsurile promise de Guvernul Ponta şi nerespectată de Executivul condus de Cioloş este majorarea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. Ministrul Dezvoltării, vicepremierul Vasile Dîncu, a fost luni la o întâlnire cu senatorii PSD, unde a fost apostrofat pentru această măsură.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că Guvernul nu a blocat niciuna dintre iniţiativele privind veniturile publice, inclusiv cele legate de creşterea salariilor în anumite domenii.
"În ceea ce priveşte creşterea cu 10% (n.r. a salariilor bugetarilor), Guvernul a luat-o ca un dat, a operat-o în noul buget, chiar dacă nu era venită din interiorul noii concepţii despre guvernare. În privinţa salariului minim, nu există niciun fel de blocaj referitor la creşterea lui, este o chestiune de timp. Este vorba despre o analiză, un studiu de impact, faţă de posibilitatea ca ea să aibă anumite influenţe asupra competitivităţii firmelor. Nu este vorba despre o negare a acestei creşteri", a spus Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
În opinia sa, ''creşterea salariului minim este o opţiune politică, nu una ideologică''.
''Noi luăm în calcul creşterea salariului minim pentru că asta înseamnă până la urmă creşterea nivelului de bunăstare a unei categorii de populaţie, studiul de impact va arăta însă influenţele şi cum putem corecta sau folosi anumite influenţe. Nu este vorba de o negare. Doamna ministru de Finanţe a spus de fapt că nu putem vorbi în acest moment de creşteri, până nu facem un studiu, dar nu a fost o negare a acestei soluţii. Analizăm această soluţie şi cu siguranţă vom anunţa public, când terminăm studiul de impact, decizia Guvernului. Deci, este o deschidere totală, există şi în interiorul Guvernului păreri pro şi contra privind impactul pe care îl are o asemenea măsură şi cred că până la urmă analiza va arăta care e decizia cea mai bună", a precizat vicepremierul.
Acesta a mai spus că salariul minim pe economie ar putea fi majorat anul viitor, dar nu se ştie exact când, fiind vorba despre "o problemă care ţine de oportunitate''