Ce șanse are România să intre în Schengen. De ce se opun Austria și Olanda aderării țării noastre

Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia finală privind aderarea României la spațiul Schengen se va lua la sfârșitul săptămânii viitoare. Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că încă se poartă negocieri și se încearcă contracarea opoziției venită din Olanda și Austria.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat că se poartă în continuare negocieri intense cu privire la aderarea României la Schengen. Austria are mari rezerve în privința țării noastre în ceea ce privește situația migranților. Cancelarul Nehammer, a precizat, în timpul unei vizite oficiale desfășurate recent în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, relatează Agenția EFE.

Problema migranților

Rareș Bogdan spune încă că România nu are probleme mari în ceea ce privește migrația și îndeamnă Austria să se uite mai degrabă la Ungaria. „Austria are anumite doleanțe legate de situația migranților, cei 85.000, din care 75.000 ei nu știu cum au ajuns pe teritoriul lor. Prin România, zilnic, nu sunt mai mult de 20-30 de cazuri, maximum 40 de cazuri de migranți, care să încerce să intre pe granița de sud, cu Serbia, iar aceștia sunt rapid capturați sau se predau autorităților de frontieră.

Gândiți-vă că, pe ruta balcanică, granița cu Ungaria este forțată între 800 și 900 de ori, sunt zile în care e forțată de 1.000 de ori. Iar granița cu Ungaria este una care are un gard de patru metri, celebrul gard făcut de Viktor Orban“, a spus Rareș Bogdan.

Nu au fost plângeri

Odanda este un alt opozant al României și ridică tot problema migranților, mai exact tratamentul la care aceștia sunt supuși. „Referitor la comportamentul față de migranți, care a contat și contează foarte mult pentru Olanda, nu a existat nicio plângere de violență fizică împotriva autorităților române. În alte state, nu vreau să rostesc acum numele lor, există nenumărate plângeri în acest sens. Inclusiv Bulgaria și Ungaria au fost acuzate de-a lungul timpului de tratamente rele la adresa migranților, adică bătăi, agresivitate.

România este felicitată pentru modul în care se comportă cu migranții. Repet, nu a existat nicio plângere în ultimul an împotriva autorităților române cu privire la rele tratamente la adresa migranților. Contează foarte mult și acest lucru în analiza pe Schengen”, a mai spus Rareș Bogdan.

Șanse mari

Europarlamentarul crede că România are mari șanse să intre în Schegen. Decizia finală va fi luată la sfârșitul săptămânii viitoare (8-9 decembrie). „Cred că România are o șansă mare, eu sunt încrezător. Dacă m-ați pune acum să pun un pariu pe un meci de fotbal de la acest Campionat Mondial foarte ciudat și pe intrarea României în Schengen, aș pune mai mulți bani pe intrarea României decât pe orice meci”, a mai spus, Rareș Bogdan, potrivit bugetul.ro.