Ce s-ar întâmpla dacă Dăncilă ar demisiona?

„Viorica Dăncilă vrea să demisioneze din funcția de premier și să se întoarcă la Bruxelles” - un titlu de presă despre care aș fi zis, în mod normal, că nu-i altceva decât o informație falsă, special propagată în presă pentru a arăta că premierul în funcție are o voință proprie și nu face exact ce îi dictează Dragnea.

Dar Viorica Dăncilă nu pare că are astfel de aptitudini, iar rapiditatea cu care s-a propagat informația la surse de informare credibile ne poate face să credem că există un sâmbure de adevăr.

Și pentru că nimic nu ar trebui să ne mai mire, vă propun un mic exercițiu de imaginație: dacă guvernul Dăncilă chiar ar pleca, ce s-ar întâmpla pe scena politică din România? Liviu Dragnea probabil ar fi debarcat de la conducerea PSD și a Camerei Deputaților. Deși PSD dovedește de un an de zile că are resurse inepuizabile în a trata cu nonșalanță și ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat subiecte politice care ne-au adus cel puțin faima europeană, precum schimbarea a trei guverne sau OUG 13, demisia Vioricăi Dăncilă ar fi picătura care ar umple paharul.

Președintele Iohannis ar fi pus într-o postură în care sigur nu își mai dorește să fie: presiunea de a nominaliza un premier din partea Opoziției ar fi imensă și probabil nu ar avea de ales. Nu știu dacă pentru a-și mulțumi electoratul, dar sigur pentru a nu-l nemulțumi. Chiar și nominalizarea lui Dăncilă va fi o vulnerabilitate folosită de contracandidații săi în cursa pentru alegerile prezidențiale și nu și-ar mai permite să nominalizeze din prima un premier de la PSD. Pentru a patra oară.

PNL și USR probabil ar trebui să găsească un numitor comun, măcar provizoriu, și să nominalizeze un premier. Chiar dacă, matematic, știu bine că nu au nicio șansă. Însă, ar fi obligați să facă acest lucru, după ce, la fel ca Iohannis, au fost criticați că nu au stat la aceeași masă și nu au venit cu o alternativă la Dăncilă. Dacă ALDE ar da semne de desprindere de PSD, atunci poate formarea unui guvern împreună cu PNL și USR nu ar mai fi un scenariu imposibil. Nu doar că ALDE și PNL au discursuri diametral opuse pe principala temă din ultimele luni, justiția, dar, pentru că partidul lui Tăriceanu pretinde că este adevăratul partid liberal, o asociere cu PNL nu i-ar fi utilă. Ar accepta chiar și intrarea în opoziție, Tăriceanu nu are competitor în ALDE.

Alegeri anticipate? Slabe șanse, Iohannis preferă stabilitatea politică, iar România ar sta neguvernată prea multă vreme, chiar dacă presiunea străzii în această direcție ar fi considerabilă.

Aș spune că, pentru a-și asigura un nou mandat de europarlamentar, Viorica Dăncilă ar putea face „compromisul” de a mai rămâne măcar un an la Palatul Victoria. Dar totul se schimbă dacă Liviu Dragnea este scos din joc într-o formă sau alta și atunci, scenariul de mai sus e mai mult decât posibil.

Iar România va avea performanța de a avea patru premieri într-un an și jumătate, la doar doi ani de la alegeri.