Ce rol joacă Ischgl -„Ibiza Alpilor” și lăcomia în coșmarul răspândirii coronavirusului?

Chinezii nu sunt sinurii vinovați pentru răspândirea coronavirusului în întreaga lume. Nu sunt singurii care au încercat să mușamalizeze izbucnirea unui focar.

Stațiunea austriacă de schi Ischgl, numită și „Ibiza Alpilor”,  este acuzată de multe voci că este responsabilă pentru coșmarul prin care trec astăzi europenii.

Mulți spun că infecțiile apărute în stațiune au fost mușamalizate pentru a proteja turismul local. Un politician de opoziție din Austria, Dominik Oberhofer, susține că ar trebui lansată o anchetă cu privire la relația dintre hotelieri și administrația locală, pornind de la cazul barmanului german, în vârstă de 36 de ani, de la pub-ul Kitzloch, care s-a îmbolnăvit de coronavirus în luna februarie.

Oficialii austrieci au deschis o anchetă și încearcă să afle dacă autoritățile din Ischgl au hotărât în mod intenționat să nu raporteze cazurile, deoarece ar fi afecta industria turistică, chiar înaintea unor alegeri locale foarte importante.

Oricare ar fi adevărul despre așa-zisa mușamalizare, un lucru e cert, faimoasa stațiune Ischgl din provincia Tirol  e la originea a sute de cazuri de coronavirus, care s-au răspândit în Europa.

Orășelul, a cărui populație permanentă e de doar 1.500 de oameni, are în acest moment un număr dublu de cazuri de coronavirus comparativ cu Viena.

Mult mai grav este, însă, faptul că la Ischgl au contractat virusul și sute de turiști care s-au întors apoi acasă, în Austria, Germania, Norvegia, Suedia, Islanda și Danemarca. Deși exista îngrijorarea că virusul circulă deja prin stațiune, hotelurile, restaurantele  și barurile au rămas deschise săptămâni întregi.

Este motivul pentru care mass-media germană a numit Ischgl „terenul de reproducere” al coronavirusului.

La rândul său, Norvegia consideră că aproape jumătate din cele 1.198 de cazuri din țară au fost importate din Ischgl. În ce privește Austria, autoritățile de la Viena au  confirmat aproape 4.000 de cazuri și 21 de decese.