În fiecare țară din Europa, de la Nord la Sud, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este întâmpinată cu adevărate răsfățuri culinare
Fiecare popor își serbează Crăciunul într-o atmosferă plină de farmec și de bucurie, în funcție de tradițiile și obiceiurile care îl definesc. Dacă la români, „vedeta” mesei de Crăciun este porcul, locuitorii Europei civilizate se înfruptă, după caz, de la Nord la Sud, cu fazani, curcani, hering sau cu friptură de ren sau de miel.
Peștele e la loc de cinste pe mesele nordicilor
În nordul Europei, meniurile de Crăciun au ingrediente comune, dar și preparatele tradiționale, de la caz la caz. Gospodinele din Finlanda pregătesc o șuncă specială pentru Crăciun, hering și somon în saramură și o tocană cu ficat, carne de ren, morcovi și cartofi.
Suedezii pun pe masă „lutefisk“ - un preparat pe bază de pește, tocană de cartofi cu anșoa, somon la cuptor, costițe de porc, hering în saramură și budincă de orez.
În Danemarca se pregătesc clătite daneze, budincă de orez, friptură de porc sau de rață cu varză roșie murată, iar la desert – fursecuri și prăjituri cu marțipan.
În Norvegia, se servesc cârnați de porc, pește afumat, chiftele și varză roșie murată , dar „de bază“ este vinul fiert, care se servește din belșug.
Estonienii preferă friptură de porc cu varză murată, cartofi copți, sângerete, salată de cartofi cu sfeclă roșie și diferite tipuri de pate.
Lux şi abundenţă în Europa de Vest
Cele mai bogate (în calorii) mese de Crăciun se servesc în Marea Britanie și în Irlanda. Britanicii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc friptura de curcan, de vită, de gâscă și de rață, glazurate, de obicei cu miere sau marmeladă, fazanul la cuptor, plăcintele și budinca (Christmas Pudding).
Francezii întâmpină „Père Noël” cu un meniu care include stridii, foie gras, curcan umplut cu castane, friptură de pui și de gâscă, dar și nenumărate feluri de desert. Desertul tradițional este Buche de Noël (o ruladă sub forma unui butuc tradițional de Crăciun). Père Noël vine și în Belgia, unde se servesc bomboane, prăjituri și ciocolată pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de iarnă.
În Europa Centrală pune baza pe cârnați și șuncă
După postul din Ajun, masa de Crăciun din Europa Centrală se caracterizează prin lux și eleganță. În Elveția, Germania, Austria și Liechtenstein se pun pe masă cârnați preparați din carne de vițel, salată de cartofi, friptură de gâscă sau crap la cuptor, iar la desert se servesc plăcinte cu fructe, fursecuri și turtă dulce.
Curcanul, „vedetă” pe mesele din sudul Europei
În sudul Europei, Mai la sud, spaniolii se înfruptă cu friptură de curcan sau de miel, dar și cu fructe de mare. În Portugalia, preparatele vedetă sunt codul la cuptor, friptura de curcan, de capră sau de miel, stropite din belșug cu vin de Porto. Mari amatori de dulciuri, portughezii prepară „farofias”, lapte de pasăre (conține vin, albuș de ou, zahăr și scorțișoară), ciocolată caldă, budincă dulce cu migdale și un chec cu cartofi dulci și portocale.
Italienii pun neapărat pe masa de Crăciun șapte tipuri de pește, dar și ravioli, tortellini, vin Prosecco și șampanie fină. Desertul este compus din delicioasele checuri panettone și panforte. Și grecii preferă curcanul la mesa de Crăciun, împreună cu o pâine tradițională numită „hristopsomo”.
Bulgarii mănâncă de Post
În Ungaria și Polonia se prepară budincă de cereale și de pâine, ciorbă de legume, tocană cu varză și carne, plăcintă și găluște cu carne, cârnați, sarmale și friptură de rață sau de curcan. Masa de Crăciun a vecinilor bulgari, de la sud de Dunăre, este bogată în preparate de post, de cel putin 12 feluri, pentru fiecare lună a anului. Aceasta include legume fierte, nuci, orez, compot, fructe uscate, fasole.