László Tőkés a susținut luni, 28 noiembrie, că este împotriva acţiunilor de instigare la ură şi violenţă ale unor organizaţii româneşti extremiste. Declarația preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) vine în contextul paradei de Ziua Națională a României organizată pe 1 Decembrie.
László Tőkés a făcut referire la organizaţia Calea Neamului despre care a spus că este o grupare „extrem de şovină şi care urăşte maghiarii”. Președintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a mai adăugat că organizația anunţat o paradă festivă la Târgu Secuiesc, cu ocazia zilei de 1 Decembrie. În plus, invitația a fost lansată pe rețelele de socializare. În textul anunțului se menţionează că doritorii vor merge în oraşul în care „la 1 decembrie 2015, extremiştii au încercat să ne omoare cu o bombă improvizată”, într-un loc “„care doreşte să fie o enclavă etnică”.
Politicianul a mai adăugat că membrii grupării de la Târgu Secuiesc sunt aceleaşi persoane care organizează, din când în când, câte un eveniment extremist în cimitirul militar din Valea Uzului. Ultima lor acțiune a avut loc pe data de 23 octombrie. În plus, Tőkés a subliniat că această organizație este o continuare a fascismului românesc pentru că a creat o asociație denumită Frăţia Crucilor. În plus, reprezentanții acestei asociații au declarat că „nu se supun niciunei instanţe”.
László Tőkés face apel la ajutorul lui Klaus Iohannis
Președintele CNMT a făcut apel atât la Guvernul României, cât și la președintele Klaus Iohannis să împiedice discursuri de ură de 1 Decembrie. Tőkés se așteaptă ca partidul AUR sau organizația Calea Neamului să aibă acțiuni care să includă incitare la violență. În plus, politicianul a subliniat că maghiarii înțeleg bucuria românilor cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale.
„Cu toate acestea, în spiritul respectului reciproc, ne putem aştepta, pe bună dreptate, ca şi ei să accepte durerea care ne-a fost cauzată de înfrângerea istorică suferită, una catastrofală. Mai mult decât atât, ne-am aştepta ca promisiunile pe care părinţii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 le-au făcut în direcţia maghiarilor din Transilvania să fie, în sfârşit, respectate în România Mare”, a concluzionat László Tőkés în comunicatul de presă emis, potrivit Hirado.