Fotoreportaj de la prima franciză românească nr. 1 mondial şi la 10 dintre restaurantele cu care se bate.
Acum un an, Subway anunţa că a depăşit McDonalds ca număr de restaurante. Azi a ajuns şi în România. Prima ţintă: centrul Capitalei. Lanţul de fast-food-uri Subway se bate aici cu mărcile marilor jucători internaţionali, cu câteva lanţuri locale, dar şi cu o sumedenie de jucători mici. Pe o rază de 50 de metri de restaurantul din Piaţa Victoriei există deja alte opt fast-fooduri. Piesa comună în competiţie este sendvişul cu chiftea sau cu şuncă. Şi totuşi, cu ce se diferenţiază? Pentru cei care ţin post, dietă, sunt vegetarieni sau pur şi simplu nu au încredere în carnea preparată de altcineva, reporterul EVZ le-a luat la rând cu întrebarea: "Ce aveţi de post?". Iată răspunsurile: Subway. Primul restaurant din 40 planificate "Inginerii de sendvişuri" abia fac faţă la febra de prima zi şi par terorizaţi să nu lase mizerie în urmă. Cumpărătorii, majoritatea puştani, aşteaptă disciplinaţi şi majoritatea nu prea au ce face decât să ia senvişurile la pachet. Au de ales dintre 15 reţete ("SUB"), care pot lua şi formă de tortilla sau salată. Costă 8, 8,5 sau 9 lei şi se pot dubla pentru 5 lei în plus. Fără carne sunt Veggie Delice (8 lei) cu salată, roşii, ardei, măsline şi ceapăsau Veggie Patty (9 lei) care are în plus un şniţel vegetal. Spring Time. 23 de restaurante în Bucureşti Se laudă de la intrare că au "bunătăţi de post". Fasole bătută sau humus (4 lei), burger vegetal (5 lei), supă de linte (6 lei), salată asortată (7,5 lei), pizza vegetală (8 lei şi reamintiți-le să nu pună mozzarella), paste arrabbiata (9 lei). Gregory's. 7 restaurante în Bucureşti Şi ei au un afiş cum că "postul e o bucurie", dar înăuntru situaţia se mai întristează: "Burger vegetal, salată şi patiserie". Burgerul costă 7,5 lei, salata este modulară şi costă între 1,5 şi 2,6 lei pentru fiecare ingredient. Foietajele, la fel ca şi cartofii prăjiţi, nu ating toate criteriile documentarului de faţă. Snack Attack. 13 restaurante în Bucureşti Teoretic, oferta este bogată, însă înăuntru cam bate vântul. Orez basmatti cu legume şi sos de soia (10 lei) şi "supa zilei", de roşii (7 lei), care "nu mai e la ora asta" (4 după-amiază). Tot pe lângă de Subway sunt şi patru fast-food-uri "independente": Fitto Cafe. Încearcă să se poziţioneze "middle-class" ca meniu şi preţuri: Supă cremă de mazăre (12 lei), Spaghete a la Merida (19 lei) şi Salată Cairo cu bame (23 de lei).
Be Nat. Singurul "naturist" ca look&feel pare totuşi sărăcuţ în oferte. Au baghete de legume crude (7 lei), supă de legume sau de morcovi cu ghimbir (8 lei), salată (15 lei) și un fel de tortilla cu legume mexicane "dar e gata în opt minute" (13 lei). Sorisso. Uşor miros de mâncare gătită şi opţiuni multe: mazăre, fasole, ciuperci sau cartofi natur cu năut (2,5 lei / 100g) deci cam 10 lei o porţie sau ciorbă de fasole (7 lei).
Toscana. Arată aproape select fără să aibă preţuri prea mari. Însă de post găseşti doar salată siciliană şi salată vegetariană (10 lei fiecare). Starbucks, peste drum, are câteva sendvişuri cu şuncă sau salam şi de post doar "batoane", însă reputația sa este în principal o cafenea, așa că îl sărim. Tot peste drum este și un McDonalds. Celelalte mari lanţuri de fast-food nu sunt prezente în Piaţa Victoriei ci la 15 minute de mers pe jos, la Piaţa Romană, înșirate alături de alt "mec": McDonalds. 64 de restaurante din care 36 în Bucureşti "Salată, cartofi şi plăcintă", vine răspunsul standard. Salatele costă între 3 şi 16 lei. Oare dressing-ul o fi de post? KFC. 42 de restaurante din care 18 în Bucureşti La intrare sunt promovate şi senvişurile Twister şi Tower Burger "fără piept de pui". Însă înăuntru răspunsul este mai scurt: "Salată (9 lei), porumb (fiert - 3,5 sau 5,5 lei) şi cartofi".
Burger King. 5 restaurante în Bucureşti şi 1 în Constanţa Reuşeşte să miroasă a McDonalds mai puternic decât McDonalds: Inele de ceapă (5 lei) şi salată (10 lei). Burger King şi KFC au în plus şi "ţărăneşti", care păstrează măcar forma de cartof.