Ce-l leagă pe Sorin Oprescu de Grecia. Motivul pentru care fostul primar general s-a ascuns la Atena

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul primar general Sorin Oprescu are anumite interese în Grecia și din acest motiv ar fi ales să rămână la Atena după ce a fost condamnat pentru corupție. El a fost reținut de autoritățile din Grecia după ce a fost localizat în Glyfada, Atena. În demersuri au fost implicați și lucrătorii din Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor. Aceștia au intervenit la solicitarea autorităților române care l-au dat în urmărire internațională pe fostul primar.

Sorin Oprescu a fost reținut în Grecia, la Atena, pe 17 mai, după ce autoritățile din România au emis un mandat european de arestare. El urmează să apară în fața unei instanțe din această țară care va judeca cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Fostul primar general a fost dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare. Oprescu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor. După pronunțarea sentinței, el nu a fost încarcerat deoarece plecase din țară.

De ce a ales Sorin Oprescu Atena

Sorin Oprescu ar fi ales Atena ca destinație deoarece ar avea o participație într-o societate comercială din Grecia. Compania are sediul la adresa din Atena la care Oprescu a fost găsit de autorități.

„Cred că doctorul Oprescu a ales Grecia și pentru că avea acolo participație în firma respectivă, dar și pentru că având firma automat ai și niște conturi. El probabil consideră că Grecia este un teritoriu pe care justiția îi va face dreptate, pentru că se așteaptă depunerea unui recurs în casație din partea avocaților din România și în timpul acesta poate cere suspendare extrădării până la judecarea recursului în casație, așa cum a făcut și Elena Udrea”, a relatat jurnalista Adina Anghelescu.

Sursa foto: Politia Romana

De ce ne fug infractorii din țară

În opinia sa, mulți dintre cei care pleacă din țară și se sustrag pedepselor o fac pentru că nu au încredere în justiție și se cred nevinovați de faptele pentru care sunt acuzați. Alții o fac, susține Adina Anghelescu pentru că au impresia că pedepsele pe care le vor primi sunt prea mari în comparație cu vina pe care și-o asumă.

„Eu aș menționa și faptul că mulți pleacă din țară pentru că ori au încredere zero în justiție și nu se știu vinovați sau pentru că știu că vinovăția lor e minoră pe lângă ce urmează să le dea instanța, adică se așteaptă la o execuție foarte mare. Pentru că asta se simte pe parcursul judecății din atitudinea magistraților, ori Oprescu a fost la fiecare termen”, a mai spus jurnalista.

Sursă: Alexandersikov | Dreamstime.com

Un judecător a făcut opinie separată

În acest sens ea a dat exemplu cazul lui Sorin Oprescu, unde unul dintre cei trei membri ai completului de judecată au avut o opinie separată

„În motivarea pe care au dat-o judecătoarele în care i-au dat 10 ani și 8 luni, adică dublu decât la fond, unde s-au schimbat încadrările și unde l-au băgat pe Sorin Oprescu ca fiind lider de grup organizat, avem totuși un judecător care a făcut opinie separată pe 200 de pagini din 353 în care toacă cu argumentații și susține contrariul multora dintre concluziile colegilor de complet. Printre care și aceea că Oprescu nu a fost lider de grup organizat și explică și de ce.

Iar aceste argumente pe care le aduce judecătorul Mihai Valentin cu siguranță că se vor regăsi ca puncte nevralgice ale apelului în recursul în casație. Deci există multe motive pentru care Oprescu așteaptă în Grecia până la extrădare să vadă ce se întâmplă cu recursul în casație”, a spus Adina Anghelescu la Antena 3.

Condamnarea lui Sorin Oprescu

Fostul primar general Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală după ce a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Sentința de condamnare a fost pronunțată, în 13 mai, de Curtea de Apel București. Pe lângă condamnare, instanța a decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Oprescu a fost dat ulterior în urmărire internațională pentru că nu a fost găsit în țară. El a părăsit România pe la Vama Giurgiu în urmă cu câteva săptămâni, înainte de pronunțarea sentinței. La acel moment a putut pleca din țară pentru că nu exista nici o măsură preventivă împotriva sa.