Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, vineri, că unul dintre obiectivele Guvernului este creșterea numărului de locuri de muncă mai bine plătite și achitate legal. De neînțeles în condițiile în care, pe de altă parte, ministrul vorbește despre concedieri, plafonări, scăderi salariale și eliminarea unor sporuri.
Iată că acum, Turcan spune că are ca obiectiv creșterea numărului de locuri de muncă bine plătite în România.
„Creșterea numărului de locuri de muncă mai bine plătite și achitate legal”
„Un obiectiv principal și al Ministerului Muncii, dar și al Guvernului României îl reprezintă creșterea numărului de locuri de muncă mai bine plătite în România. Și creșterea numărului de locuri de muncă plătite legal. Există din nefericire un obicei pe care dorim să nu-l mai perpetuăm și anume printr-un acord angajat-angajator să fie acceptate și alte forme de plata pe lângă plata legală a salariului pentru angajat.
Ori lucrul acesta în primul rând dăunează angajatului pentru că un salariu mai mic plătit legal practic scad șansele angajatului de a accesa diferite facilități pentru îmbunătățirea condițiilor de trăi, cum ar fi un credit bancar.
De asemenea, acceptarea unei formele de plata la negru sau gri de către angajat afectează și societatea întrucât scad și contribuțiile pe care le-ar plăti angajatorul și angajatul pe muncă prestată.
De asemenea, cred că este foarte important că în timp România să fie competitivă din perspectiva puterii de cumpărare a angajaților cu ceea ce există la nivelul Uniunii Europene, fie că vorbim de angajați la stat sau la privat. Astăzi în întâlnirea pe care am avut-o cu marele angajator de la nivelul județului Sibiu, am constatat că se pune accent foarte mare pe tehnologizare, că sunt în așteptare de măsuri care în continuare să debirocratizeze activitatea și de asemenea își doresc că statul român să încurajeze investițiile și locurile de muncă", a declarat Raluca Turcan, vineri, la Sibiu, informează realitatea.net.
Alte declarații în timp
„Salariații angajați în sectorul public sau în cel privat, care au ajuns la vârsta legală de pensionare, pot alege să lucreze până la 70 de ani”, sau „Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie”, sunt doar câteva din declarațiile făcute cu numai o lună în urmă de același ministru al Muncii, Raluca Turcan.
Chiar cu o zi în urmă, Turcan declara că salariul minim nu va mai crește pe parcursul acestui an. Ea a negat că ar fi existat o promisiune din partea Guvernului pe această temă.