Soţia marelui naturalist Charles Darwin, Emma, născută Wedgwood, era şi verişoara cu acesta, dar şi o pasionată bucătăreasă. Cei doi au avut zece copii, aşa că avea pentru cine găti.
În urma nevestei lui Charles Darwin a rămas o carte de bucate, publicată în 2008, în care se găsesc reţete de preparare a unor mâncăruri victoriene precum ciuperci coapte şi budincă Pennaly, ce poate reprezenta o sursă de inspiraţie pentru cei care îşi doresc altfel de sărbători. Reţetele tradiţionale pentru mese festive includ modalităţi de preparare a budincii de mere coapte, sos de merişor, compot de mere şi frişcă italienească.
Cartea, bazată pe notiţele găsite în carneţelul original al Emmei, conţine, de asemenea, şi nişte instrucţiuni de preparare a orezului scrise de însuşi Charles Darwin.
Cartea a fost redactata de Dusha Bateson şi Weslie Janeway, care la rândul lor au avut cărţi de bucate publicate. Au recreat şi testat totodată cele 55 de reţete, dupa ce li s-a permis accesul la arhivele prestigioasei Universităţi Cambridge, unde Darwin a studiat la Colegiul Christ, între anii 1828 şi 1831.
Bateson a mărturisit dorinţa de a face cunoscută lumii întregi contribuţia adusa de Emma la extrordinara carieră ştiintifica a soţului ei. "Emma a fost subestimată. Nu era bucatareasă de profesie şi nu îi placea în mod deosebit să găteasca, însă trebuia să îl hranească pe Darwin, zece copii şi 12 servitori. Cartea arată maniera sistematică cu care aduna reţetele pe care le folosea. Maniera în care sunt scrise reţetele face notă contrastantă abordării sofisticate a unor faimoşi bucătari-şef din zilele noastre”, spune Bateson.
"Este o idee foarte bună publicarea unor reţete destinate hrănirii întregii familii. Darwin era o persoană extrem de bolnavicioasă şi cred că sunt numeroase dovezi care ne arată clar că el nu ar fi supravieţuit dacă nu ar fi avut-o pe Emma alături de el, să îl sprijine şi să îl facă să meargă mai departe", concluziona Dusha Bateson.