Ce face Justiția în plină Criză Coronavirus? Pune botniță presei!

Starea de urgență impusă de Criza Coronavirus a adus cu sine o prioritizare a treburilor publice. Micșorarea activității din toate domeniile, determinată de regulile distanțării sociale, a făcut ca imensa majoritate a deciziilor să fie luate greu, dacă nu chiar amînate. Cine are timp și energie de altceva decît treburile foarte importante, vitale chiar, într-o vreme în care toată lumea e arestată la domiciliu? 

Cum cine? 

Tribunalul București:

Lucrurile stau așa.

București FM, ținînd de Radioul public, a abordat, în urma numeroaselor plîngeri primite de la cetățenii sectorului 1, mai precis din Crîngași, Militari, Chitila, Bucureștii Noi, Dămăroaia, subiectul poluării aerului din zona de nord-vest a capitalei. Cetățenii au protestat în fața primăriei sectorului 1 și a primăriei Capitalei, împotriva mirosului care apare în anumite momente ale zilei. Acuzat de acest coșmar era Iridex Group, administratorul depozitului de deșeuri de la Chiajna. Campania angajată de Radioul public a respectat toate normele profesiei de jurnalism. Au fost publicate punctele de vedere ale autorităților și ale Iridex

În contextul preocupărilor din toate statele lumii privind gestionarea deșeurilor provenite de la locațiile de autoizolare și carantină, București FM a publicat în 13 martie 2020 un material prin care se atrăgea atenția asupra felului în care Iridex Group gestionează aceste deșeuri.

După cum era de așteptat, Iridex Group a luat foc.

Postului de radio i s-a trimis un drept la replică.

Acest drept la replică a fost publicat pe 19 martie 2020.

Caz închis din toate punctele de vedere.

Critica nu convine nimănui. Din acest punct de vedere, teoretic presa ar trebui să se sinucidă în direct. Toți cei criticați, mai ales cînd e vorba de oameni de afaceri, se consideră nedreptățiți și ar da orice ca presa să tacă, atunci cînd nu-i poate lăuda. Pentru cazurile în care criticații se consideră nedreptățiți s-a născocit dreptul la replică. Reprodus de publicația care a scris critic despre autorul dreptului la replică textul se consideră, în statul de drept, suficient pentru pretențiile criticatului. Cititorul sau ascultătorul ia cunoștință și de punctul de vedere al părții criticate. Presupus normal la cap, cititorul sau ascultătorul își dă seama cine are dreptate: ziaristul sau criticatul.

 Iridex Group nu s-a mulțumit cu publicarea dreptului la replică.

 Firma s-a adresat pe 20 martie 2020 Tribunalului București cerînd o ordonanță președințială prin care să i se interzică reporterului să abordeze subiectul Iridex, iar SRR i se interzicea să publice orice material pe acest subiect.

Motivul:

I s-a prejudiciat imaginea prin acest articol.

Date fiind măsurile din ordonanțele militare, cererea a fost trimisă prin e-mail.

Repet.

Ne aflăm în plină Criză națională și mondială de Coronavirus.

E surprinzător că Iridex Group nu s-a mulțumit cu publicarea Dreptului la replică.

Problema imaginii se ivește la firme care depind de consumul marelui public.

N-am auzit pînă acum ca administratorul unui depozit de deșeuri să depindă de imaginea publică.

Să admitem însă că lumea e mare și că în cuprinsul ei se găsesc și firme de administrare a deșeurilor care mor de dragul imaginii lor publice.

Fiind vorba pînă la urmă de un moft, te-ai fi așteptat ca în astfel de vremuri de restriște și pentru Justiție, cînd judecătorii stau închiși în case și se judecă doar cazurile de urgență, legate de administrarea Crizei, Tribunalul să fi avut ale griji decît cea a judeca solicitarea Iridex Group.

Ei bine, n-a fost așa.

Tribunalul București s-a executat cu o promptitudine ieșită din comun.

Pe 20 martie 2020 a primit solicitarea.

Pe 24 martie 2020, după doar patru zile, pretenția Iridex Group a fost îndeplinită cu vîrf și îndesat.

 Printr-o ordonanță președințială București FM i s-a cerut să șteargă de pe site toate articolele despre depozitul de gunoi, iar SRR i s-a interzis să publice vreun articol despre Iridex Group.

Ordonanța a fost obținută în timp record, fără ca reporterul sau SRR să fi fost citați.

Să mai spună cineva că Justiția Română s-a lăsat intimidată de Pandemie.

În timp ce întreaga planetă se preocupă de salvarea oamenilor de la moarte, Tribunalul București se preocupă de Salvarea unei firme particulare de la criticile prin presă.