Ce principii? Ce idealuri? Politica internațională are o singură linie directoare- interesul meschin. O demonstrează, dacă mai era cazul, o discuție purtată la ONU între ambasadorul german Cristoph Heusgen și omologul său rus Vasili Nebenzia.
Ca răspuns la pledoaria oficialului german cu privire la necesitatea discutării în Consiliul de Securitate al ONU a situației din Venezuela, țară aflată în pragul unui război civil, Nebenzia a dat un răspuns savuros: „Ce-ar fi să discutăm despre vestele galbene din Franța în Consiliul de Securitate?”
Ce a mai reușit să mai bâlbâie reprezentantul Germaniei, presa franceză nu ne mai spune. Dincolo însă de replica deșteaptă a rusului se află aceeași lipsă totală de principii de care se face adesea vinovată și diplomația occidentală. Pe ruși nu îi interesează deloc faptul că în Venezuela se moare pur și simplu de foame. Îl sprijină pe Maduro numai ca să le pună bețe în roate americanilor.
De altfel, de la o vreme încoace, regimul Putin se folosește de toate „precedentele” create de occidentali pentru a-și atinge propriile scopuri. Un exemplu clar este justificarea anexării Crimeei cu aceleași argumente cu care occidentalii au justificat ruperea Kosovo de Serbia. Și ar mai fi o problemă cu principiile politicii rusești.
În Occident, Putin face curte partidelor naționaliste, în America de Sud sau, mai aproape de noi, în Moldova și nu numai, țarul se bazează însă pe foștii comuniști. Dup[ cum îi dictează interesele. Cât îi privește pe germani, de data aceasta scopul a fost nobil, cel puțin la prima vedere, deși petrolil din Venezuela tentează multă lume..
Să zicem însă că ajutorul pe care germanii vor să-l dea venezuelenilor are la bază încercarea de a-și consolida reputația de mari umaniști. Dragostea de oameni a politicienilor de la Berlin nu e însă valabilă când e vorba de francezi. Mare aliată a lui Macron, Merkel nu are nicio simpatie pentru vestele galbene care manifestă de mai bine de două luni în țara vecină. Situațiile din Venezuela și Franța nu sunt asemănătoare, oricât de tare le-ar fi ahuns francezilor cuțitul la os.
Și, totuși, nici în Hexagon nu este exclusă total o confruntare violentă de amploare. Captiv propriilor viziuni globaliste sau poate din fidelitate pentru interesele marii finanțe care l-a propulsat politic, Macron refuză sistematic să pună capăt politicilor pro-imigrație care costă două miliarde de euro, asta în vreme ce puterea de cumpărare a francezului de rând tot scade Între timp, represiunea polițienească, mai mult sau mai puțin justificată, e din ce în ce mai dură.
Un prieten al lui Eric Drouet (unul dintre purtătorii de cuvânt ai mișcării) și-a pierdut un ochi în timpul confruntărilor cu poliția. Răspunsul lui Eric Drouet la drama prin care trece camaradul său a fost extrem de dur: Drouet a publicat un apel la „o revoltă fără precedent prin toate mijloacele utile și necesare".
Cei care doresc manifestații pașnice sunt însă în continuare majoritari pe străzi. Site-ul Boulevard Voltaire a prezentat imagini în care vestele galbene alungă din rândul lor un grup de antifasciști violenți. Televiziunile continuă să susțină că la originea violențelor se află activiști de dreapta, iar poliția îi țintește pe adevărații adversari ai lui Macron.
În timp ce manifestanții Antifa violenți sunt lăsați să-și facă de cap pe străzi, polițiștii au descins într-un sediu din Paris al Generation Identitaire, un grup antimigrație. Toți militanții naționaliști, care se pregăteau să se alăture demonstrațiilor vestelor galbene, au fost interogați și plasați în custodia poliției.
Motivul acestei măsuri? Identitarii r fi avut de gând să se încaiere cu milițiile Antifa. Acțiunea poliției nu e deloc surprinzătoare. Chiar dacă nu poate opri manifestațiile, Macron a anunțat că principalul său scop în alegerile europene din mai este să nu lase primul loc partidului condus de Marine le Pen.
De aceea naționaliștii sunt prima țintă. Și tot din același motiv, așa-zisa mișcare politică a vestelor galbene, are parte de atât de multe invitații în studiourile televiziunilor, doar-doar o mai subția susținerea de care se bucură le Pen. Le-o fi roșcata Ingrid Levavasseur foarte simpatică moderatorilor de talk-show-uri, dar printre manifestanți, altul e trendul.
Din ce în ce mai multe voci din rândul „vestelor galbene” susțin că roșcata nu are nicio legitimitate să-i reprezinte pe manifestanți și se întreabă de unde vin banii pentru campania electorală, că doar Levavasseur se plânge că e săracă lipită.