Unde, când şi de ce a stat Florin Călinescu o zi şi o noapte în arest | VIDEO

Cunoscutul actor spune că, la Revoluţie, a dat foc la televiziune şi a prins terorişti. Despre Iliescu povesteşte că era director la editură, locuia în Primăverii şi avea două Dacii: cu soţ şi fără soţ.

Florin Călinescu este, probabil, cel mai important realizator de televiziune, din toate timpurile. De zeci de ani, el este foarte activ. Are un drăcuşor care nu-i dă pace. Aşa a fost şi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. A dat foc televiziunii, a tras cu puşca, a arestat terorişti. A înţeles repede ce se întâmplă pentru că îl cunoştea pe Ion Iliescu dinainte. Evenimentul Zilei: Cum ai aflat? Florin Călinescu: Lucram la Teatrul Mic, dar eu sunt din Timişoara şi am aflat de la rude că se întâmplă ceva. Pe de altă parte, în vara anului 1989 fusesem în Suedia şi aş fi vrut să rămân acolo. Un prieten, securist mi-a spus să mă întorc pentru că, în curând, în România se va întâmpla ceva bun. M-am dus la Timişoara cu trenul şi nu era nimic deosebit. Prin gări erau patrule ca de obicei. Am văzut că Miliţia îi lăsa pe oameni să stea în jurul casei lui Tokes. Cântau la chitară, beau, stăteau pe trotuar. Erau nişte tineri care îl susţineau. Erai şi doi cetăţeni în balonzaidere care supravegheau de departe. Asta a fost când am mers eu. Pe 16 sau 17 m-am întors în Bucureşti. La Timişoara, situaţia a fost simplă. Armata, Securitatea, aparatul de partid, toate sub ordinele lui Ceauşescu, au tras în oameni. Situaţia s-a întors pe 21, la Bucureşti. La Bucureşti, unde erai pe 21 decembrie? Eram la Teatrul Mic şi repetam. Ce? Don Juan de Moliere. Eu eram Pierrot, un clown. La un moment dat am întrerupt pentru că se auzea un vuiet dinspre piaţă, după ce s-a spart mitingul şi nu prea. Mai veneau nişte oameni pe ici, pe colo. Am dat fuga să vedem şi noi care este treaba şi pe la 14 am plecat acasă, pe la Patinoarul Floreasca. A doua zi am observat ceva ciudat. Deasupra mea locuia un cetăţean care mai lucra prin străinătate. La el au venit nişte ciudaţi, deodată. El a plecat, ăia s-au instalat la el în casă. Pe acoperiş am găsit nişte urme clare că acolo au stat nişte bărbaţi care au fumat. Am aflat ulterior că vecinul lucra la Securitate şi el a dat cheia unor colegi care au instalat un simulator. Aveam senzaţia, la un moment dat, că se trage de la noi din casă. Simulatoare cât cuprinde.

Mai departe ce ai făcut? Am dat foc la televiziune. Am vrut să intru şi în studio, dar nu am reuşit. Erau alţii deja . Prin curte am stat şi eu. Eram oarecum cunoscut, dar nu suficient. Studioul era distribuit celor care trebuiau să apară. Am stat câteva ore pe acolo şi am înţeles că sunt actori şi de o parte şi de alta. Am dus familia acasă şi am început să merg la teatru.

Precizez că Teatrul Mic se afla şi se află în chiar centrul Capitalei. Lângă clădirea unde apăruse primul ziar, Libertatea, şi al cărei acoperiş ardea, lângă Telefoane, unde era un veritabil război. Ce ai mai făcut? Am venit la teatru, unde făceam de gardă. Noaptea prindeam terorişti pe clădire, unde este un acoperiş mare. Ziua, le dădeau drumul. Iar veneau, iar îi prindeam. După aia, se trăgea aiurea. Obiectivele principale au fost cucerite. Am mai fost şi la IATC, unde eram student, pentru că urmam regia, şi am mai tras şi acolo pentru că am primit armă. Pe 25 îmi era limpede că lucrurile sunt ireversibile despre Ceauşescu.

Dar despre noua conducere? Auzisem de Iliescu, dar când am văzut că îi aduce pe Militaru şi pe Bâr lă deanu, că îl prigoneşte pe Guşă, am înţeles că Iliescu nu este omul care va scoate ţara din criză.

Am înţeles că îl şi cunoşteai pe Iliescu… Da, era un fel de dizident şi nu prea. Era director de editură, locuia în Primăverii. Era vecin cu Mihai Bujor, soţul colegei mele Ioana Pavelescu, unde mergeam să văd filme la video. Mai venea şi Iliescu. Îi plac caterinca, bancurile şi cam atât. De câteva ori ne-a dus pe mine şi pe Ioana la spectacole, duminica. Avea două Dacii, una cu soţ şi alta fără soţ. După cum ştii, atunci aşa circulau maşinile duminica.

Te-ai lămurit prin ianuarie? Da, au apărut tot felul de personaje dubioase. Voican, Sergiu Nicolaescu, pe care nu poţi să-l pui comisarul revoluţiei. Se întâmplaseră cazurile Horia Căciuluscu, Troţca, Otopeni. Apăruseră tot felul de personaje, ca Dan Iosif. Cu care eram prieten pentru că vindea blugi şi peşte din lacul Floreasca, în piaţă. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Eu îl socotesc pe Iliescu singurul responsabil pentru ce s-a întâmplat în România. Pentru că el a fost şef până în 1996, a creat o nemulţumire şi pe acest fond a venit cel mai slab preşedinte din istoria României, Emil Constantinescu CONFESIUNI

"În adolescenţă am jucat poker pe o geacă şi am stat la miliţie o zi şi o noapte"

Nu ai încercat să te duci pe la CFSN? Acolo nu se putea nimic. Mi-a povestit un coleg de-al meu, din Arad, care reuşea cu mare efort să spună ceva. Pervers şi cu multă răbdare, Iliescu i-a scos pe toţi. Doina Cornea, Pleşu, Dinescu.

Tu credeai că o să ajungi ce ai ajuns? Eu vin dintr-un sat care nu a fost colectivizat niciodată. Acolo am învăţat că, dacă eşti sănătos şi munceşti, poţi câştiga. După 1990 mi-am dat demisia din teatru şi m-am apucat de făcut bani, de bişniţă adică.

Ai făcut puşcărie? Am fost cercetat. Nu am colaborat cu Securitatea. S-au făcut multe anchete despre mine şi nu s-a dovedit nimic. Nu uita că sunt bănăţean, ştiu cum se face bişniţă.

Nu înainte, ai stat pe la miliţie măcar o noapte? Da, am stat o zi şi o noapte. În adolescenţă m-au prins jucând poker pe geacă, adică pe o haină, ca să strângem repede. Am stat puţin, nu mi-a plăcut şi nu am revenit. Nu am cazier. SERIALUL DEDICAT REVOLUŢIEI DIN 1989:

  • Iaşi şi Timişoara: "Revoluţia" a început acolo unde Iliescu a fost secretar de partid
  • Cum a luat-o Iliescu ostatică pe Doina Cornea
  • Armata l-a dat jos pe Ceauşescu folosind o maşină cu infrasunete | VIDEO
  • Mărturia care aruncă revoluţia în aer. Petre Roman: "Teroriştii au fost o diversiune!"
  • Ziua în care Iliescu s-a albit: "Cum? Există supravieţuitori?"
  • MOMENTUL ADEVĂRULUI exclusiv în EVZ: A fost revoluţie sau lovitură de stat?
  • OPERAŢIUNEA "VOALUL NEGRU": Cum l-a lăsat Securitatea din braţe pe Ceauşescu
  • Armata s-a predat lui Iliescu pentru a i se spăla sângele de pe mâini