Curtea Constituțională a admis, marți, sesizarea PNL și USR privind modificarea Legii referendumului, potrivit unor surse citate de Mediafax. Modificările din proiectul de lege al PSD prevedeau că stabilirea obiectului și datei de organizare a scrutinului revine Guvernului. Astfel, schimbările îi eliminau din această procedură pe președintele Klaus Iohannis, Parlamentul și CCR.
La începutul lui septembrie, grupul senatorilor PNL, căruia i s-au raliat şi 13 senatori USR, au înaintat la Curtea Constituțională o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat atunci că modificările aduse legii referendumului au ca singur obiectiv să reducă pe cât posibil atribuţiile preşedintelui.
„Din neant a apărut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputaţilor, în decurs de două zile, cred, sau trei zile. Face parte din categoria proiectelor legislative susţinute de cooperativa vechililor roşii care urmăreşte acelaşi scop: să reducă pe cât posibil atribuţiile preşedintelui. Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede că proiectul de lege de modificare a Constituţiei prin care se modifică Constituţia nu îşi mai urmează parcursul obişnuit şi după avizul CCR Guvernul hotărăşte organizarea referendumului. Or, nouă ni se pare că există chiar o pronunţare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune că intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de către Guvern, ci trebuie stabilit prin lege. Cred că orice încercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorală şi s-ar putea întoarce împotriva celor care încearcă să confişte politic acest referendum”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.
Înainte ca social-democrații să modifice Legea referendumului, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că vrea ca referendumul pentru revizuirea Constituției să se desfășoare în această toamnă. Inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie a fost adoptată de Camera Deputaților, urmând să fie votată și de Senat, în calitate de for decizional. Referendumul trebuie organizat în maximum 30 de zile, dacă senatorii adoptă inițiativa cetățenească.