Este revoltător ca un nevinovat să ajungă la închisoare chiar și o zi. O astfel de situație deranjează orice om normal.
Provoacă indignare și revoltă. Sunt reacții normale în fața unei nedreptăți. Reacții pe care niște politicieni abili le folosesc acum pentru a justifica mineriada juridică pe care o ticluiesc. Ca o mânușă a venit sentința de achitare a doamnei Mariana Rarinca pentru ei.
Grupurile de interese care transcend partidele politice, prin afaceri cu bani publici, au prins castana vieții lor în momentul în care Curtea de Apel București a dispus achitarea femeii împotriva căreia depusese plângere Livia Stanciu, preșdintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cazul a devenit imediat combustibil pentru mașinăria de manipulare care speră să stopeze cumva ofensiva sistemului judiciar împotriva corupției din politică.
Achitarea este mană cerească acum, când încep să se facă jocurile pentru finanțarea campaniei electorale din 2016. Șmecherii care și-au finanțat până acum campaniile prin tot felul de scheme care extrăgeau bani din bugete publice se uită cu spaimă la dosarele DNA. Știu bine că sistemul judiciar a ajuns la structura lor de rezistență. Dacă anchetele vor continua, este demolat un întreg sistem, se schimbă totul pentru ei și este foarte posibil să dispară definitiv, la fel cum au dispărut dinozaurii când asteroidul a lovit Pământul. E o problemă de supraviețuire a speciei.
Acesta ese motivul pentru care cazul Rarinca a fost transformat într- o unealtă politică senzațională care poate justifica orice. Poate să justifice îndepărtarea unor persoane cheie din sistemul judiciar, pe care mafia le consideră responsabile de eficiența operațiunilor împotriva corupției.
Poate să justifice perfect toate schimbările Codului Penal pe care le ticluiesc persoane cum este senatorul PSD Șerban Nicolae, șoferul penalului Cătălin Voicu, sau senatoarea Cristiana Anghel, grevista lui Felix. În această abilă manevră care colectează indignarea publică pentru cazul Rarinca în interesul mafiei, judecătorul Cristi Danileț a intervenit cu câteva informații vitale pentru lămurirea cazului. Sunt lucruri pe care le cunosc cei care au avut vreodată vreo legătură cu procedura penală.
Primul și cel mai important lucru este că motivele achitării nu sunt cunoscute. Instanța care a decis achitarea va redacta o „motivare”, în termenul „de recomandare” de 30 de zile. Abia atunci vom afla argumentele pe care magistrații le-au găsit în dosar pentru a dispune achitarea. Nici măcar Inspecția Judiciară a CSM nu poate să afle cine a greșit, cât timp nu este motivată sentința de achitare. Un politician de bună-credință putea să spună numai că este revoltător ca un nevinovat să ajungă la arest și că după motivarea sentinței este necesar ca CSM să ofere publicului explicații. Dacă mai știe și ceva Drept procesual penal mai poate să spună că o achitare nu este niciodată o ”eroare judiciară” și că arestarea preventivă nu înseamnă în niciun univers vreo vinovăție a suspectului, pe fondul cauzei. Înseamnă doar că în acel moment al anchetei este mai bine așa pentru stabilirea adevărului judiciar.
Dacă vreun judecător a comis, totuși, un abuz, numai CSM trebuie să-l constate, să-l încadreze legal și apoi întreaga indignare publică trebuie să se reverse asupra acestuia, pe lângă consecințele penale ale abuzului. Toți cei revoltați, pe bună dreptate, pentru situația în care este doamna Mariana Rarinca trebuie să aibă mare grijă, în această perioadă, pentru că revolta lor e dirijată în mod pervers către justificarea comiterii unor mizerii infinit mai mari.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!