Inspecția Judiciară a pus punct astăzi, cercetărilor în cazul procurorului Daniel Horodniceanu - magistrat ce a făcut obiectul unor verificări disciplinare după ”reprezentația” dată în stradă la începutul lunii mai când a fost oprit în trafic de un echipaj al Poliției Rurale Iași.
Inspectorul care a studiat cazul, declanșat după apariția în presă a unui film care a surprins discuția procuror-polițiști, a considerat că Horodniceanu este vinovat. Acuzațiile sunt atitudine agresivă, intimidantă și folosirea într-un mod amenințător pentru polițiști a funcției de procuror. Cazul este acum pe masa magistraților din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM).
Vinovat pentru două capete de acuzare
La trei săptămâni de la momentul în care s-a autosesizat - după apariția în presă a halucinantei instrucții pe care procurorul Daniel Horodniceanu a făcut-o cu cei doi polițiști care l-au oprit în trafic pe drumul care leagă Iași de Vaslui, pe raza comunei Scheia Duca, inspectorii judiciari au anunțat, oficial, că au încheiat verificarea disciplinară care îl vizează pe numărul doi din CSM.
Inspectorul de caz l-a găsit vinovat pe fostul șef al DIICOT pentru săvârșirea a două abateri disciplinare și a concluzionat că dosarul trebuie să-și urmeze cursul, adică să ajungă pe masa magistraților CSM.
”A manifestat o atitudine agresivă, intimidantă”
”Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
A vrut un tratament favorabil
Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”, se precizează în comunicatul Inspecției Judiciare.
Consiliul Suprem al Magistraturii, care a preluat dosarul procurorului Daniel Horodniceanu, are rol de primă instanță. Magistratul Horodniceanu, cercetat disciplinar, are posibilitatea unei căi de atac la Curtea Supremă.
Avocat: ”E un abuz”
”De opt, nouă zile nu ne citează (n.r. Inspecția Judiciară), nu ne ascultă. Am solicitat audieri, să oferim probe, să ne apărăm, dar nu am fost luați în seamă. Aceste verificări s-au făcut fără ca Horodniceanu, clientul meu, să se poată apăra. Eu un abuz, e încălcarea dreptului la apărare”, ne-a declarat avocatul Daniel Țicău, apăratorul lui Horodniceanu.