Aleşii generali din Bucureşti şi Guvernul nu iau în serios litigiul "Parcul Bordei- Satul Francez", avut cu omul de afaceri, Costică Constanda. Deoarece stingerea acestuia este tergiversată, vistieria Capitalei ar putea fi golită.
Deşi au primit de pe 10 martie oferta omului de afaceri Costică Constanda de stingere a litigiului dintre acesta şi Municipalitate (Parcul Bordei contra a 28.000 de metri pătraţi din Satul Francez şi un PUZ), mai mulţi aleşi generali ai Capitalei nici măcar nu au citit documentul, iar cei care l-au citit - spun că "analizează încă". Pe 25 martie, Constanda a trimis aleşilor şi Executivului o nouă adresă legată de oferta acestuia. Cert este că indecizia mai marilor Capitalei ne-ar putea costa încă 500.000 de euro pe lună, adică şase milioane de euro pe an - penalităţi la suma câştigată de omul de afaceri în două instanţe: 163 de milioane de euro. Aceste penalităţi vor trebui achitate dacă Municipalitatea va pierde şi recursul făcut la Înalta Curte.
Tranzacţia secolului în Capitală
Acum, Costică Constanda susţine că este dispus să cedeze 24.000 de metri pătraţi din Satul Francez, contra a 120 de milioane de euro, şi să renunţe la proces şi la alte despăgubiri pe care le cere după ce Municipalitatea i-a aprobat un PUZ, promis în 2008, abia în 2010. Mai mult, acesta explică de ce ar trebui analizată oferta sa. Astfel, după ce Constanda a ofertat, pe 10 martie, Primăria Capitalei să cumpere mare parte din suprafaţa deţinută de el în Satul Francez, informaţie dezvăluită în exclusivitate de "Evenimentul Zilei", Constanda a depus un nou document la Primăria Capitalei, în care explică de ce este bine, din punctul lui de vedere, să se cumpere cu bani din vistieria Municipalităţii un teren aflat în una din cele mai scumpe zone din Bucureşti. Datat 25 martie, actul care este adresat primarului general, Sorin Oprescu, şi aleşilor generali, Constanda le cere acestora să analizeze oferta de vânzare-cumpărare a terenului, dar şi a celor 15 vile din Satul Francez, contra a 120 de milioane de euro.
El motivează că prin această tranzacţie, Primăria ar economisi 22,8 milioane de euro. Mai mult, Constanda susţine că este dispus să renunţe la punerea în aplicare a decizie definitive a instanţei, care prevede că Primăria Capitalei trebuie să îi achite despăgubiri în valoare de 163 de milioane de euro. Acesta explică şi cât ar fi pierdut Municipalitatea pentru că nu a vândut Satul Francez şi pentru că a tergiversat punerea în aplicare a înţelegerii parafate între soţii Constanda şi Municipalitate.
Cum s-au pierdut 300 de milioane de euro
"Din calculele financiare cuprinse în decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă şi executorie, astăzi, valoarea unui metru pătrat în Satul Francez a depăşit 6.000 de euro. Prin soluţia amiabilă, Municipalitatea ar putea plăti 5.200 de euro, ceea ce ar însemna o reducere de 800 de euro pe metrul pătrat. Pentru că vorbim de o suprafaţă atât de semnificativă, se adună zeci de milioane de euro care rămân în conturile Primăriei: 800 euro/mp x 28.500 mp= 22.800.000 de euro pe care Primăria îi va păstra". Omul de afaceri consideră că CGMB ar repara astfel şi "uriaşa greşeală făcută de consilieri acum cinci ani, pentru ratarea ocaziei de a vinde întreaga suprafaţă pentru 300 de milioane de euro". Cert este că, în timp ce omul de afaceri este dispus să negocieze o stingere a litigiului, aleşii generali nu par să se grăbească să rezolve problema care ar putea goli de multe milioane de euro vistieria Capitalei.
14 ani de tergiversări
Povestea dintre Constanda şi Primăria Capitalei a început înainte de 2000, când omul de afaceri a cumpărat, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha din Satul Francez (construit în anii ’90, în urma asocierii dintre primăria condusă de Crin Halaicu şi francezii de la Bouygues. Aceştia n-au mai putut plăti taxele, iar satul a ajuns la Municipalitate).
● În 2003, Municipalitatea i-a dat lui Constanda, la schimb pentru Sat, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.
● Pentru că a vrut să construiască locuinţe în zonă, iar Primăria s-a opus, Constanda s-a adresat instanţei.
● După cinci ani, instanţa i-a dat câştig de cauză lui Costanda, obligând Consiliul să-i plătească 18 milioane de euro despăgubire.
● Ca să nu-i dea banii, Consiliul i-a dat 2,8 ha în Satul Francez şi s-a obligat să-i aprobe lui Constanda un PUZ.
● În iulie 2011, Tribunalul Bucureşti a aprobat rezilierea contractului, pentru că omul de afaceri nu a primit PUZ-ul decât după doi ani şi a stabilit despăgubiri de circa 200 de milioane de euro.
● În noiembrie 2013, Curtea de Apel a menţinut decizia de reziliere a contractului, dar a scăzut despăgubirile la 160 de milioane de euro.
● Atât Constanda, cât şi Primăria au declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
- EXCLUSIV EVZ. TRANZACȚIA SECOLULUI ÎN BUCUREȘTI. Constanda a depus la Primărie ofertă de vânzare a satului Francez. Cere 120 de milioane de euro din vistieria Capitalei
- Curtea de Apel Bucureşti: Costică Constanda trebuie să dea înapoi Satul Francez dacă vrea daunele materiale. Despăgubirile au fost reduse cu 50 de milioane de euro
- CAZUL CONSTANDA.Primăria Capitalei ar putea plăti despăgubiri de 160.000.000 de euro
- Constanda a câștigat procesul cu Primăria Capitalei. Muncipalitatea riscă să plătească 160 de milioane de euro
- Constanda, din Bordei în Satul Francez
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
- SONDAJ IRES: 31% dintre români vor vota cu Victor Ponta la prezidențiale. NUMELE SĂU A FOST INDICAT DIN PRIMA, FĂRĂ VARIANTE AJUTĂTOARE
- PONTA vs ANTONESCU: Unde trebuie să meargă banii din acciză. Mai e posibilă reducerea CAS?
- Cum ne-a demonstrat Mircea Diaconu că 50 de ani de comunism nu se pot șterge în 25 de ani de libertate
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- Imagini care fac din Australia una dintre cele mai periculoase ţări| GALERIE FOTO
- Viața la templul SHAOLIN. Cum se antrenează călugării pentru a deveni maeștri în arte marțiale | GALERIE FOTO
- Cum arată trenurile de super-viteză din Japonia | GALERIE FOTO