CAZUL disariției DRONEI SUBACVATICE din MApN a deschis CUTIA PANDOREI! Trei ofițeri sunt VIZAȚI în acest caz. DEZVĂLUIRILE Evz confirmate!

Decizie în cazul unicei drone subacvatice militare a României, SECRIS, pierdută de patru luni de zile în Marea Neagră după dezvăluirile făcute de Evz! Mai exact, a fost începută urmărirea penală in rem pentru neglijență în serviciu, fiind vizați trei ofițeri în această speță. Reamintim că, luni seara, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au confirmat informaţiile publicate în Evenimentul zilei.

Informațiile Evenimentului Zilei au fost confirmate în totalitate de oficialii Ministerului Apărării Naționale: Marina Militară a pierdut singurul submersibil funcțional de care dispunea. Mai mult, se pare că ministrul Mihai Fifor a aflat din ziarul nostru de acest lucru și a dispus sesizarea Parchetului Militar legat de acest incident.

Ministrul Apărării Naţionale a dispus sesizarea Parchetului Militar, după ce o dronă militară subacvatică deţinută de Armata Română a fost pierdută, au declarat reprezentanţi ai MApN. Potrivit acestora, platforma a fost pierdută în luna iunie a anului trecut, în timpul unor activităţi derulate în Marea Neagră.

STRICT SECRET! Marina Militară a pierdut, în septembrie, singurul său submersibil funcțional. REACŢIA MApN CONFIRMĂ informaţiile EVZ

”Submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server.

Aportul tehnico-științific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul ”SECRIS” a constat în identificarea cerințelor operaționale, elaborarea studiului de concept (cu o analiză Remotely operated underwater vehicle vs. Autonomus underwater vehicle), analiza de risc, proiectare și modelare de sistem, integrarea unor subcomponente și module și efectuarea activităților de testare platformă „in-house” (în bazin și testare pe mare).

n anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare. Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale. În cursul unor activități de cercetare științifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activitățile de căutare pe mare, desfășurate împreună cu specialiști ai Forțelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti. În vederea eficientizării activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul Armatei şi de adaptare a proiectelor la nevoile specifice categoriilor de forţe, ministrul apărării naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân.”

Submersibilul SECRIS a costat, în 2011, 942.248 lei

”Una dintre creațiile colectivului de experți ai CCSFN a fost proiectul „SECRIS”. Este vorba despre proiectarea și realizarea unei drone subacvatice sau, altfel spus, un mini- submarin, teleghidat, de cercetare a mediului subacvativ. Titulatura completă a proiectului sună pompos:„Sistem pentru detecția, clasificarea și identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate – SECRIS”

Pentru realizarea acestei platforme submersibile a fost alocată o finanțare în valoare totală de 942.284 lei de la bugetul de stat, așa cum ne-a comunicat conducerea CCSFN”, se arată în articolul apărut în EVZ.

Întreg materialul poate fi citit AICI!