Cauza exploziei de la Crevedia, confirmată de procurori. Descoperirea din curtea stației GPL

Exploziile de la stația GPL din Crevedia / Sursă foto: Arhivă Evz

Cauza exploziei de la Crevedia a fost confirmată de procurori. Este vorba despre o scurgere de gaze de la autocisternele din stația GPL. Mai mult, investigatorii care au cercetat locul deflagrației au descoperit un rest de furtun și a unei pompe. Despre acestea, anchetatorii sunt de părere că au fost folosite la transferul gazelor dintr-o cisterna în alta.

Cauza exploziei de la Crevedia a fost confirmată de procurori, în urma cercetărilor din curtea stației GPL unde a avut loc deflagrația. Informația a fost prezentată în referatul întocmit în ancheta care îi vizează pe cei doi asociați, Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Stîngă.

Investigatorii au descoperit în curtea stației GPL resturile unui furtun cu inserţii metalice şi ale unei pompe de presiune. Despre acestea se crede că au fost folosite la transferul gazului între cisternele parcate. În referatul întocmit de Parchetul General se arată că, din coroborarea probelor administrate, cauza exploziei a fost, cel mai probabil, o scurgere de gaze. Amestecul de GPL ar fi luat foc de la o sursă de aprindere.

„Cercetarea la faţa locului a condus la identificarea şi ridicarea din curtea imobilul a resturilor metalice ce provin de la un furtun cu inserţie metalică, distrus parţial ca urmare a incendiului, şi a resturilor metalice ale unei pompe multietajate de presiune gaz folosită pentru transvazarea gazului dintr-o cisternă în alta”, se arată în referatul procurorilor.

În referatul întocmit de Parchetul General se arată că, din coroborarea probelor administrate, cauza exploziei a fost, cel mai probabil, o scurgere de gaze. Amestecul de GPL ar fi luat foc de la o sursă de aprindere.

„Cercetarea la faţa locului a condus la identificarea şi ridicarea din curtea imobilul a resturilor metalice ce provin de la un furtun cu inserţie metalică, distrus parţial ca urmare a incendiului, şi a resturilor metalice ale unei pompe multietajate de presiune gaz folosită pentru transvazarea gazului dintr-o cisternă în alta”, se arată în referatu procurorilor.

Cauza exploziei de la Crevedia

Anchetatorii au mai stabilit, după examinarea unei autocisterne, din curtea imobilului, că explozia s-a produs după ce a început transferul gazului dintr-o cisternă în alta. Cauza exploziei ar avea legătură cu această operațiune clandestine.

„De asemenea, cu ocazia examinării epavei autocisternei aflate în curte, lângă gardul dinspre stradă, s-a constatat că nu mai prezintă pe tamburul din zona de distribuţie a gazului reminiscenţe ale furtunului folosit pentru distribuţia gazului, se arată în referatul anchetatorilor.

Ce prevede legislația în domeniu

Procurorii au mai arătat că din legislație rezultă că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL în autocisterne. Gazul trebuie depozitat în instalații monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane. Acestea trebuie îngropate, acoperite cu nisip. În ambele situaţii trebuie ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă.

„Aceste aspecte indică faptul că, cel mai probabil, înainte de producerea incendiului şi a exploziilor, cei doi angajaţi ai firmei începuseră activităţile de transvazare GPL din autocisterna utilizată de către cel din urmă în cea utilizată de către primul, prin derularea furtunului de pe tambur şi orientarea acestuia pe sub autocisterna lui (...) spre autocisterna lui (...)”, au mai spus procurorii.

Cauza exploziei de la Crevedia. De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne. Operațiunea se face exclusive prin încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie. Mai mult au arătat procurorii, în stația GPL din Crevedia nu se putea derula nici o operațiune (depozitare, transvazare etc). Locația respectivă nu era avizată și autorizată de instituțiile cu atribuții în domeniu.

Ionu Doldurea Sursa foto: Captura video

Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Avocatul apărării, despre riscurile operațiunii

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă, au fost arestați pentru 30 de zile. Judecătorii au admis cererea formulată de procurori în acest caz. Cei doi au fost acuzați de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. Aceată infracțiune cuprinde, inclusiv pe cea de ucidere din culpă. În urma în urma exploziilor de la Crevedia au murit cinci oameni.

Avocatul celor doi a făcut contestație la arestare. Apărătorul a vorbit despre afacerea celor doi și despre riscurile pe care le implică. El a vorbit ca și cum afacerea de la Crevedia ar fi funcționat în condiții legale și ar fi avut toate avizele și autorizațiile necesare. În realitate, punctul de lucru de la Crevedia a fost închis în urmă cu trei ani. Iar toate riscurile se datorează desfășurării activității în condiții de clandestinitate.

„Probabil că fiecare dintre noi, în ce facem, purtăm și un risc. Da, există ceva atașat fiecărei meserii. Într-o astfel de afacere, cu materii atât de periculoase, este inclusiv riscul unei scântei, care poate duce la o catastrofă. Deci, întreaga această afacere a fost concepută așa încât să nu își asume nici măcar riscul unei scântei. Pentru că dacă ai gândit contrar, înseamnă că prevestești un dezastru”, a declarat avocatul.

După exploziile de la Crevedia au fost inițiate mai multe anchete penale. Prima este cea inițiată de Parchetul General. Procurorii îi urmăresc pe vinovații pentru producerea exploziilor. O altă investigație, derulată de DNA, cercetează posibile abuz în serviciu. Aceasta pentru că stația funcționa ilegal. O altă anchetă, desfășurată de Parchetul Militar, verifică modul în care au intervenit pompierii.