Câteva litere lipsă pot ucide | VOCILE DREPTEI

Ați auzit de NT-BNP? Nici eu. De fapt, nu ar trebui sa mă intereseze. Dar pentru că nu interesează exact pe cei pe care îi plătim să fie interesați, musai să vă spun ceva despre acest acronim.

NT BNP este un test paraclinic (o analiză de sânge, mai exact) care spune unui medic cardiolog la care vă prezentați –eu vă doresc să nu, dar bolile coronariene au o incidență din ce în ce mai mare în România pe an ce trece – ceva. Îi spune, indiferent de manifestările clinice care pot fi înșelătoare, neconcludente, dacă aveți cumva un infarct miocardic sau nu.

Îi spune asta cu maximă precizie. E ceva care se produce în creier, m-am pierdut în explicațiile științifice, dar am înțeles foarte clar ce face chestia asta mică ce se află în sângele nostru: e foarte stabilă, indică precis dacă avem un infarct, nu se schimbă în funcție de ce am mâncat sau băut, e un semn foarte clar al stării de sănătate a inimii sau dimpotrivă, a stării de pericol.

Este CEL MAI CLAR marker, într-atât de clar încât medicul care citește rezultatele de laborator poate estima ce numai Dumnezeu ar trebui să știe – poate determina prognoza de deces sau supraviețuire. Poate calcula riscul și cât de urgentă e intervenția medicului. Poate spune dacă veți primi o pastilă de magneziu și un pahar de apă rece sau în următoarele cinci minute veți fi pe masa de operație pentru a vi se salva viața. Pur și simplu.

Sună important, nu-i așa? Este!

Ei bine, doar pentru mine, pentru tine și pentru medicul cardiolog sau cel de la urgențe. E neimportant pentru doamnele și domnii care au stabilit lista cu investigații compensate. Nu e pe listă. Adică nu veți face acest test în salonul de la urgențe și nici ambulatoriu, dacă se întâmplă cumva să nu aveți bani in buzunar.

Veți spune, pe bună dreptate, că e imposibil, ilogic, pentru că infarctul miocardic este pe lista bolilor care beneficiază de tratament gratuit în România. Cu toate acestea, acest examen paraclinic, decisiv, nu este compensat.

Ai bani, trăiești.

Nu ai, treaba ta.

A, ai plătit până acum, la pensie unii deja, ca să ai dreptul la viață? Mai pune un ban, dacă vrei să chiar amâni tratamentul final, cu lopatin și cimitirol și fumigații cu tămâie.

NT BNP e doar una dintre analizele de laborator care sunt importante în tot soiul de puneri de diagnostic. Pentru că nu se poate muri doar de inimă ci și din boli precum boala cronică de rinichi, boli vasculare, boli de coagulare a sângelui, ba chiar și din diabet. Toate acestea sunt în tabelul de mai jos care arată în coloana din stânga bolile care se presupun a fi tratate gratuit și compensat –așa apar în lista publicată de Ministerul Sănătății - și în dreapta testele paraclinice (analize de laborator, mai pe românește) care NU se pot face de fapt gratuit sau compensat, nedecontate.

Această listă nu e exhaustivă, dar dă un indiciu chiar și așa: bolile nu sunt corelate cu investigațiile de laborator, nu până la capăt. O greșeală, poate, dar știți? oamenii când mor, mor până la capăt. Se îmbolnăvesc până la capăt. Nu fac puțin infarct, sau puțină sclerodermie, nici nu fac doar oleacă de blocaj renal. Când e vorba de gravide, că apar și ele în listă, nu sunt doar puțin gravide.

 Oamenii nu se duc să moară puțin decât într-o poezie. Noi, ne-poeții, preferăm să trăim.

Iată o listă cu câteva greșeli de corelare a afecțiunilor cu investigația de laborator:

O să scriu și despre riscul la care suntem supuși de către sistemul nostru de asigurări de sănătate în legătură cu alte boli, pe măsură ce voi citi despre fiecare, dar poate nu e bine să așteptați (în caz că vă interesează la ce riscuri sunteți supuși dumneavoastră, părinții și copiii voștri dacă vi se întâmplă ceva mai grav decât o răceală) să mă informez eu și să trag semnale de alarmă.

Poate ar fi bine să vă întrebați deputatul votat, să spunem, ce măsuri va lua pentru a vă proteja viața. Știați că e de datoria lui? Este! Poate veni cu aceste probleme în Parlament și poate convoca ministrul și șefii CNAS să explice public de ce au scris în acest fel listele.

Să ne explice și nouă: e făcută lista în favoarea noastră sau a unor furnizori de servicii medicale și paraclinice? E șpagă? E neatenție? Sau sunt nevinovați și e doar pură incompetență?

Și dacă e incompetență, aș dori să îi întreb și eu: ce caută acolo ei? Acolo unde din vârful pixului pot stabili cine are dreptul să moară, cine trebuie să plătească pentru a trăi și cât valorează contribuțiile noastre, ale tuturor, la plata banilor către buget versus șansa noastră la sănătate și supraviețuire.