Cătălin Voicu, salvat de prietenii prea-cinstitului Boc?

Unul din miturile pe care PDL a reuşit să le vândă cu succes este: premierul Emil Boc este un om cinstit! Oare? Poţi să fii definit drept "cinstit" prin simplul fapt că tu personal nu iei mită, dar tolerezi corupţia colegilor tăi de partid?

Cât de onest mai eşti atunci când accepţi ca prietenii tăi să facă legi în favoarea infractorilor, iar însuşi Cătălin Voicu ar putea scăpa de puşcărie de pe urma acestor reglementări?

Un articol foarte bine documentat al colegilor de la Hotnews arată că, la sfârşitul anului trecut, prietenul şi concitadinul lui Boc, Daniel Buda (PDL), a strecurat prin Parlamentul României o lege care prevede că avocaţii nu răspund penal pentru recomandările făcute clientului şi nici pentru actele juridice pe care le propune acestuia, dacă ele sunt urmate de săvârşirea de către client a unei fapte penale. În 20 decembrie, legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu.

Înregistrarea video a şedinţei comisiei juridice a Camerei Deputaţilor – comisie condusă de către Daniel Buda –arată că însuşi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, a fost şocat de o asemenea măgărie şi s-a opus atât cât a putut, spunând că se legiferează o clauză de "impunitate" pentru avocaţi. Merită să urmăriţi înregistrarea: reuniunea deputaţilor din comisia juridică pare o discuţie codată între nişte mafioţi care ştiu că ar putea fi ascultaţi. Buda nu vrea sub nicio formă ca numele său să fie asociat cu amendamentul dubios pe care-l propune – "Mie mi-a parvenit amendamentul. Nu discutăm cine l-a formulat", declară preşedintele comisiei juridice - şi îi spune lui Florea că vrea să-l ajute "să treacă strada". Până la urmă, Buda se preface că retrage amendamentul dar, surpriză, el reapare în raportul final (Autor: "Comisia") şi este votat în plenul Camerei Deputaţilor.

Care este şmecheria cu acest text de lege? Ne explică tot colegii de la Hotnews: senatorul PSD Cătălin Voicu ar putea invoca faptul că a acţionat în calitate de avocat pentru a scăpa de acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Rămâne acuzaţia de trafic de influenţă şi atât. Şi însuşi Buda pare a fi interesat de o astfel de protecţie legală, el fiind prins în dosarul "Gazeta" din Cluj. Una din înregistrări arată exact faptul că Buda dădea sfaturi juridice, legate de întocmirea unui contract, lui Andrei Mureşan, directorul administrativ al trustului Gazeta, personaj trimis în judecată pentru şantaj.

Daniel Buda are o lungă istorie de măgării făcute în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Fostul zootehnist este cel care a blocat şi blochează dosarele penale ale deputaţilor PDL aflaţi sub cercetare penală. Putem afirma fără ezitare că a avut o contribuţie semnificativă la menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare – poate doar CSM să fi făcut ceva mai mult rău - şi implicit la decizia de amânare a primirii în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, la 4 decembrie 2010, a fost ales preşedinte al PDL-Cluj. Fără dubiu, el nu ar fi primit acest post fără o susţinere 100% venită din partea lui Emil Boc.

Aşadar, este Emil Boc atât de onest, atâta vreme cât principalii săi aliaţi şi prieteni sunt personaje precum Daniel Buda şi Ioan Oltean? Dacă da, atunci trebuie să acceptăm că şi susţinătorul lui Adrian Năstase, Ion Iliescu, a fost un om cinstit.

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/U2zXlojfLFc?fs=1&hl=ro_RO"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/U2zXlojfLFc?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>