Procurorul care a lucrat pe dosarul Revoluției susține că toți cei care au preluat puterea în '89 erau instruiți de serviciile secrete rusești. Cătălin Ranco Pițu a studiat peste 500.000 de file din acest dosar.
Cătălin Ranco Pițu a lucrat ani de-a rândul pe dosarul Revoluției. Procurorul a analizat toate aspectele legate de momentul care a marcat istoria României.
Cătălin Ranco Pițu, detalii legate de preluarea puterii în '89
Cunoscutul procuror a dat detalii despre gruparea care a preluat puterea după căderea lui Ceaușescu. Aceasta era condusă de Ion Iliescu și avea ca deviz menținerea României în sfera de influență a URSS. Cătălin Ranco Pițu susține că Gruparea lui Iliescu avea în plan eliminarea lui Nicolae Ceaușescu.
„Această grupare îl avea ca lider politic pe Ion Iliescu, ca lider militar pe generalul Nicolae Militaru. Scopurile fiind ca odată ce se ivea situația prielnică să se preia puterea într-un mod violent. ”, a spus procurorul.
Se plănuia o confruntare cu securitatea și înlăturarea lui Ceaușescu
Procurorul care a studiat dosarul Revoluției susține că generalul care conducea grupul lui Iliescu avea în plan o confruntare violentă cu securitatea. Mai mult, gruparea ar fi intenționat inclusiv să facă pașii necesari pentru a-l înlătura pe Ceaușescu, spune Cătălin Ranco Pițu.
„Pentru că cei care i-au cunoscut pe componenții grupului au știut foarte clar că generalul Nicolae Militaru prefigura o confruntare violentă cu securitatea și prefigura ca fiind singura soluție o înlăturare violentă a lui Ceaușescu de la putere. ”, a adăugat acesta.
Cătălin Ranco Pițu: Grupul lui Iliescu a ajuns la putere
Renumitul procuror care a studiat peste 500.000 de file din dosar susține că toți membrii grupului lui Iliescu au ajuns la putere în '89. Generalul care a condus gruparea a ajuns ministru al Apărării, numit de Ion Iliescu.
„Toți componenții acelui grup au ajuns la putere în decembrie 1989. Ion Iliescu a devenit președintele României, Nicolae Militaru a fost imediat, în 23 decembrie, pus de Ion Iliescu ca fiind noul ministru al Apărării și toți ceilalți componenți ai grupului Escu au fost imediat puși în puncte cheie de conducere politico-militare în statul român", a spus Generalul Cătălin Ranco Pițu.
Generalul Ranco Pițu a intrat în arhivele Revoluției și a desecretizat numeroase documente. Acesta s-a oferit să lucreze pe unul dintre cele mai controversate dosare din ultimii 34 de ani.