Ancheta Revoluției îl are în prim-plan pe Ion Iliescu. Avocații fostului președinte al României ar avea un plan de apărare minuțios. Aceștia critică poziția procurorilor militari legat de acest context.
Ion Iliescu se regășește pe lista numelor grele care apar în Dosarul Revoluției. După redeschiderea anchetei, fostul președinte al României ține piept acuzațiilor care i se aduc prin prisma avocaților. Aceștia îi critică dur pe procurorii militari care coordonează procesul de judecată.
Ion Iliescu, apărare ,,de fier" în dosarul Revoluției
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație a decis retrimiterea în justiție a dosarului în care Ion Iliescu era acuzat de crime împotriva umanității. Alături de numele fostului președinte, în dosarul respectiv apar și cel al lui Gelu Voican Voiculescu, fost premier, precum și al generalului Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. Infracțiunile de care cei trei erau acuzați nu se pot prescrie.
Înainte de acest pas, dosarul Revoluției a fost întors la Parchetul Militar. Decizia a fost luată de Instanța suprema după o serie de discrepanțe identificate în rechizitoriu.
Odată cu redeschiderea anchetei, avocații lui Ion Iliescu îl apără vehement de acuzațiile grave. Mai mult, aceștia spun că nu ar exista o legătură între discursurile susținute de fostul președinte în 1989, în cadrul cărora se făcea referire la grupuri de teroriști, recul și la situația creată după fuga lui Ceaușescu.
S-a cerut retrimiterea dosarului către Parchetul care a instrumentat întâmplările de la Revoluție
Apărătorii fostului președinte le-au cerut magistraților de la Curtea de Apel București ca acest dosar să fie retrimis către Parchetul care a instrumentat șirul evenimentelor Revoluției.
Avocații lui Ion Iliescu susțin că nu există o legătură între acuzațiile care iți aduc acestuia și contextele din preajma Revoluției din 1989.
De altfel, fostul șef de stat a precizat că actualul rechizitoriu reprezintă o reformulare a celui vechi. Formula respectivă a fost întoarsă de către ÎCCJ către Parchet. Mai mult, în planul său de apărare, Iliescu a afirmat că actualul rechizitoriu nu arată concret faptele pe care le-ar fi comis, așa cum se cere conform Codului de Procedură Penală.
CAB a respins argumentele avocaților lui Ion Iliescu
Magistrații din cadrul Curții de Apel București nu au fost de acord cu aspectele invocate de apărătorii fostului președinte. Totodată, CAB a decis că rechizitoriul a fost întocmit în condițiile legii. Astfel, judecata legată de evenimentele de la Revoluție ar putea începe.