Alianța Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informațional major, la sfârșitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller și Christoph Schult, nu mai puțin de patru semnatari ai unui material, în cotidianul Der Spiegel, menit să valorifice editorial „primirea”, din surse specifice, a unui pretins raport clasificat NATO. Adică un raport pentru care cel care l-a subtilizat și l-ar fi dat presei plătea cu capul, cariera militară sau diplomatică și cu viitorul său.
Articolul apărut în presa germană se intitulează „Risc Substanțial: confruntarea NATO cu neajunsuri organizaționale serioase”, apă- rut la 20 octombrie, și arată ca o uriașă operațiune de manipulare, dezinformare și compromitere împotriva Alianței, pe care Stratcom NATO – instituția responsabilă cu reacțiile la atacurile informaționale la adresa Alianței – a minimalizat-o și nu a băgat-o suficient în seamă. Că a apărut un asemenea material, e o primă problemă. Că el s-a multiplicat prin amplificarea conținutului și prin punerea sub semnul întrebării a capacității Alianței de a apăra Flancul Estic de Rusia, asta deja e o problemă majoră, mai ales că știrile extrase cu precădere de France Presse din material – amplificate ulterior în întreaga lume – denaturează din nou prin simplificare și exagerare pe toată linia, mai ales că nimeni nu s-a obosit măcar să întrebe pe fond cum arată materialul, de fapt, care e scopul său, dacă ar exista, cum a ajuns la presă sau măcar cum arată articolul din Der Spiegel în întregimea lui.
Ca să putem deconstrui pe deplin această agresiune informațională, ar trebui să avem la îndemână, în același timp, materialul originar la care se face referință, dacă acesta există, să vedem cum a fost interpretat și construit articolul din Der Spiegel despre acest material și, respectiv, care sunt adaosurile sau simplificările exagerate ale Agenției France Presse în acest caz. Cum nu avem eventualul posibil document originar, raportul, toată analiza se va rezuma la prezumția existenței unui raport care ar scrie ceea ce Der Spiegel spune că scrie. După aceea, analiza poate să se facă, dar deja pe principiul telefonului fără fir la pasul 2-3-4. Cu titluri cât mai senzaționaliste în România, mult peste mult prea echilibratul titlu al celor de la cotidianul german.
Asta pentru că acțiunea informațională e făcută cu multă sofisticare, subtilitate și nuanțe, în așa fel încât să nu se poată denunța tema în prima iterație, apariția și prezentarea în ziarul german. Însă, premeditarea vine după pasul doi, Agenția France Presse, dar mai ales după pasul trei, când toate cotidianele lumii au preluat AFP și au amplificat, decupat și supradimensionat, textul originar. Nu am avut la dispoziție nici timpul necesar, nici textul originar, de aceea analiza noastră reține doar elementele evidente și se bazează mai mult pe intuiție în prima sa parte.
De la pasul unu: „RAPORTUL NATO SECRET”, care vorbește despre un pretins raport ce discută logistica în cazul nivelului de ambiție al NATO, jurnaliștii de la Der Spiegel, într-o variantă sofisticată și nuanțată, au ajuns la risc esențial, neajunsuri organizaționale serioase, care nu sunt elemente probate de material. Doar aserțiunile jurnaliștilor, fără legătură măcar cu textul citat, presupuneri, și tot aici este introdusă Rusia și războiul total, chiar dacă se menționează că un asemenea caz e improbabil.
De aici lucrurile se complică în pasul trei, prin simplificare și supradimensionarea elementelor spectaculoase în textul știrii AFP, care nu mai face diferența între pretinsul raport și autorii articolului din Der Spiegel. Totul e băgat în aceeași oală – document, presupunerile sau comentariile autorilor, citatele din politicieni ai statelor membre - și totul curge spre concluzia că NATO nu este în măsură să contracareze o agresiune rusă în Est, atât de „atrofiată” este capacitatea sa militară de la sfârşitul Războiului Rece! Despre cum a intrat știrea aceasta în presa din România, de exemplu, vă las să descoperiți. Superficialitate, exagerare, batjocura meseriei, nici un recurs la analiză, măcar la lectura textului originar din Der Spiegel. Vorba aceea: de ce să stricăm un material bun spunând adevărul? Superficialitatea și vulnerabilitățile din lipsă de profesionalism a mass mediei ne vor pierde în fața unui război informațional sau a operațiunilor informaționale planificate ale oricui.