Casa lui IULIU MANIU s-a întors ACASĂ. Ce se dorește a se face acolo și de ce e nevoie

Episcopia Greco-Catolică Oradea a intrat, în sfârșit, cu acte în regulă în posesia Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

După 69 de ani, monumentul istoric intră în proprietatea Episcopiei, conform testamentului lui Iuliu Maniu, cel care spunea: „Ca oameni politici putem fi oricând adversari, dar niciodată dușmani”.

Un preot greco-catolic din Sălaj se bate pentru ca testamentul lui Iuliu Maniu să devină realitate: "Pe domeniul de la Bădăcin tinerii să fie ocrotiţi şi educaţi".

„Nu mi-am pierdut speranța că la un moment dat lucrurile se vor rezolva. Țin să mulțumesc, în mod special, domnului Claudiu Balog, care a intocmit toată documentaţia necesară la O.C.P.I. oferind-o ca donație personală în această campanie”, a transmis parohul Cristian Borz. Tot el ne amintește despre ce-și dorea Maniu: „Spunea el: pe domeniul de la Bădăcin să fie ocrotiţi şi educaţi tinerii. De câte ori venea acasă se ducea la şcoală şi stătea de vorbă cu învăţătorul şi îl întreba care dintre copii ar putea studia mai departe. Şi aşa din Bădăcin au ajuns avocaţi , ingineri sau medici cu ajutorul acestor burse oferite de Iuliu Maniu”.

Terenul de sub casă este în proprietatea Primăriei Pericei. În luna iunie a fost semnat un Contract de Comodat între Primăria Pericei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este reprezentantul legal al imobilului, prin care Primăria dă în folosință gratuită terenul de sub Casa Memorială „Iuliu Maniu”, pe un termen de 49 de ani.

Pentru a duce la bun sfârșit dorința lui Iuliu Maniu, în urmă cu mai bine de un an și jumătate, a luat naștere Campania publică „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. Prin intermediul ei s-a creat un canal prin care, recent, a fost virată suma de 10.000 lei, adunată din donațiile oamenilor cărora le pasă, către firma care s-a ocupat de reabilitarea fundației și a pereților. În urma achitării acestei tranșe, a mai rămas o datorie de 18.000 lei. Nefinalizarea lucrărilor pune în pericol intervențiile deja efectuate. Acoperișul se află, în continuare, într-o stare critică, iar o ploaie sau un vânt mai puternic poate lăsa casa descoperită.

Cei care doresc să se implice în acest proiect, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400 Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205 Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

Istoria casei lui Iuliu Maniu

De la arestarea lui Iuliu Maniu, în anul 1947, și până în prezent, Casa Memorială a fost pasată din stânga în dreapta, de la un proprietar la altul, timp în care s-a degradat continuu. Pe rând, a fost folosită ca depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În jurul clădirii funcţionează astăzi, „Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe.

Conform testamentamentului lui Iuliu Maniu, se urmărește realizarea unui muzeu în incinta Casei și crearea unui spațiu adecvat inițierii unor activități prin care să se instruiască tineri.