Termenul "cârtiță" a fost introdus în romanele de spionaj de John le Carre, pe numele său adevărat David Cornwell.
Serviciile secrete l-au preluat rapid, pentru a desemna trădătorii din propriile structuri.
Spionajul sovietic avea informatii, în 1959, că Fidel Castro era o "supercârtiță".
Directoratul 2 din KGB îl considera pe Fidel Castro infiltrat abil de CIA în lagărul comunist, potrivit celor scrise de Thomas Powers în "The Man who Kept the Secrets", New York, Pocket Books, 1979, p. 406).
Vadim Lestov, corespondent "Pravda" la Havana și ofițer KGB - expulzat din Cuba în 1968 pentru participarea la o tentativă de răsturnare de la putere a lui Fidel - relata că în Cuba circula un "banc politic": La televiziunea americană era anunțată apariția unui foarte important lider politic. Apărea Fidel Castro, care le spunea radios telespectatorilor americani: "Hai să vă povestesc despre experiența mea de agent CIA în Cuba".
Lestov susținea că Fidel Castro era un "experiment" al CIA, care încerca să "discrediteze" comunismul din America Latină.
Carlos Franqui, un apropiat al lui Fidel Castro, scria în "Family Portrait with Fidel": "CIA, care apare public drept inamicul lui Fidel, în realitate i-a fost întotdeauna un aliat", comentând debarcarea nereușită a emigranților cubanezi de la Playa Giron, devenită "Golful Porcilor".
Teroristul de dreapta Orlando Bosch, care a luptat contra lui Fidel Castro la mijlocul anilor '60, a avertizat mediile emigranților cubanezi din Florida să nu se încreadă în afirmațiile CIA dacă vor să lupte contra lui Castro (Taylor Branch, John Rotchild, "The Incident" din "Squire").