Drepturi egale în diaspora. Eliberarea cărților de identitate pentru toți românii

Buletin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cere Guvernului României să elimine discriminarea cetățenilor români din diaspora și să ofere cărți de identitate tuturor românilor care trăiesc legal în afara țării.

O altă cerință este să se furnizeze cărți de identitate în regim de urgență în consulatele românești, luând în considerare nevoile imediate ale cetățenilor români din diaspora.

Cărți de identitate pentru toți românii din diaspora

FADERE și-a exprimat aprecierea față de decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 22 februarie 2024, în cazul C-491/21, care aduce clarificări privind responsabilitățile statelor membre în ceea ce privește emiterea documentelor de identitate pentru cetățenii lor care locuiesc în alt stat membru.

De asemenea, FADERE subliniază că dreptul la liberă circulație și ședere este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Cetățenii români din diaspora au dreptul la un document de identitate care să le permită să circule și să se stabilească liber pe teritoriul Uniunii.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, articolul 34 stabilește că cetățenii români care se stabilesc în străinătate și dețin un document emis de țara de reședință, care atestă dreptul de ședere pe o perioadă de cel puțin 1 an, pot solicita includerea mențiunii referitoare la țara de domiciliu în pașaportul simplu sau în pașaportul electronic.

Conform legii, „cetățeanul român care și-a stabilit domiciliul în străinătate are obligația ca, la înmânarea pașaportului simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existența domiciliului în România, emis de autoritățile române”.

Noile buletine electronice vor putea fi emise de la 12 ani. Sursa foto: arhiva EVZ

Guvernul României are obligația de a se conforma hotărârii CJUE

FADERE subliniază că Guvernul României are responsabilitatea de a respecta decizia CJUE și de a lua măsuri pentru a elimina orice formă de discriminare împotriva cetățenilor români din diaspora.

Organizația solicită Guvernului României să adopte în regim de urgență o lege care să permită eliberarea cărților de identitate pentru toți cetățenii români din diaspora, indiferent de locul lor de reședință.

În aceste cărți de identitate ar trebui să fie menționat fie domiciliul (pentru cetățenii cu reședința în România), fie țara de domiciliu (pentru cetățenii români din diaspora).

Reținerea cărții de identitate, la eliberarea Pașaportului CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) este o practică discriminatorie inventată de regimul comunist.

Prin retragerea documentelor de identitate românești, la emigrare, autoritățile române pedepseau românii care alegeau calea libertății. Au trecut 34 de ani de la căderea regimului comunist, dar această practică nu a fost încă eliminată. Este nedrept ca românii din diaspora, care au trimis în țară peste 50 de miliarde de euro în ultimii 10 ani, să fie discriminați în acest mod”, a declarat Daniel Țecu președinte FADERE Federația asociațiilor de români din Europa.

Marcel Ciolacu. Sursa foto: INQUAM Photos

Ce consecințe are pentru români din diaspora refuzul de a elibera cărți de identitate

Potrivit FADERE, discriminarea cetățenilor români din diaspora prin refuzul de a le elibera cărți de identitate are consecințe grave:

  • Îi privează de accesul la o serie de drepturi fundamentale pe care legislația românească le oferă numai în baza cărții de identitate (un simplu exemplu este că un cetățean român cu domiciliul în străinătate nu poate înregistra la ANAF o semnătură digitală calificată în vederea semnării declarațiilor fiscale. El trebuie să mandateze, în formă notarială, o persoană posesoare de carte de identitate);
  • Îi obligă să declare în fals un domiciliu în România, ceea ce este o practică ilegală și imorală.
  • Îi creează probleme în țara de domiciliu, unde nu pot beneficia de aceleași drepturi ca cetățenii țării respective.