CAPCANELE INTERNETULUI. Legături ULUITOARE între BALENA ALBASTRĂ şi SPIONII CYBERNETICI

Capcanele internetului sunt bine ascunse în spatele unor aparente bune intenţii. Ce nu ştiu, de multe ori, utilizatorii este faptul că jocuri de tip Balena Albastră folosesc tactici utilizate de spionii cybernetici. Copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestor practici folosite de hackeri sau agenţii unor servicii secrete.Avertismentele SRI şi ale Poliţiei Române

Isteria creată de jocul morţii, aşa cum este denumit Balena Albastră, a determinat Poliţia Română să atragă atenţia asupra  capcanelor internetului. Descrierea fenomenului care a cuprins, în special, ţări din Estul Europei, precum Rusia, unde au murit circa 130 de tineri, aminteşte de practici folosite de spionii cybernetici, despre care Serviciului Român de Informaţii (SRI) atrăgea atenţia că au lansat un atac masiv împotriva ţării noastre, în ultimii ani. În acest context, Evenimentul zilei a scris, pe 18 ianuarie 2016, despre fața nevăzută a terorismului sau a criminalității organizate care se ascunde, de multe ori, în spatele unor rețele de socializare sau a unor simple e-mailuri. Acelaşi lucru spune, acum, Poliţia Română care colaborează cu SRI în privinţa securităţii cybernetice: “Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje”.

Cum îţi poate controla viaţa un spion cybernetic

În urmă cu un an, pe baza informaţiilor aflate de la specialiştii SRI de la Centrul Naţional Cyberint, Evenimentul zilei atrăgea atenţia că un simplu click pe un ataşament venit prin poşta electronică poate facilita intrarea într-un calculator sau într-un sistem informatic, prin care hackerul sau spionul poate pune stăpânire pe viaţa privată, pe activitatea profesională a celui în cauză sau a instituţiei din care face parte. La fel se întâmplă şi în cazul jocurilor de pe internet, acesate de copii. Specialişii SRI explică faptul că agresorii cibernetici folosesc, de obicei, un malware sofisticat, aplicaţie din categoria viruşilor, troienilor, viermilor etc ., care fură date din sistemul informatic. Odată compromis calculatorul, acesta trimite, către hacker, informaţii o dată la două secunde. Caută după un cuvânt informaţiile de care are nevoie şi intră în fişiere. În acelaşi mod se poate intra şi în smartphone, de pe care poate obţine informaţii personale, numere de telefon etc, aşa cum a păţit, recent, o adolescentă din Timişoara care a acesat jocul Balena Albastră Dacă este depistat și urmărit, virusul se autodistruge. Atacurile agresorilor cibernetici vizează şi vulnerabilităţi ale sistemului de operare. Uneori, sunt mici erori din fabricaţie, aparent nedetectabile într-un program, dar pe care un hacker bun le poate „dibui”. Însă, sunt instituţii sau bănci care folosesc programe expirate, luate de pe Internet sau depăşite.

Pe Internet, în ultimii ani, au fost descoperiţi din ce în ce mai mulţi agitatori sau susținători ai grupărilor teroriste, hackeri care au spart site- uri oficiale sau au încercat să pătrundă în structurile informatice ale unor instituții românești care dețineau date secrete.

În spatele unor cuvinte şi fotografii frumoase se pot ascunde pedofili sau criminali

Pe acest fond, Poliţia Română atrage atenţia utilizatorilor: “Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă”.

Poliţiştii avertizează că prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate, pentru că în spatele unei fotografii frumoase sau a unor cuvinte incitatoare se pot  ascunde pedofili, criminali şi alţi infractori periculoşi. Cel mai recent exemplu care arată dimensiunea pericolului la care sunt expuşi, în special, copiii, este cel de la Iaşi. Minţile criminale care se află în spatele jocului “Balena Albastră” a fost la un pas să transforme şcoala gimnazială „Veronica Micle” într-un “teren al morţii”. Patru fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, elevi în clasa a șasea, au ajuns în stare gravă la spital după ce şi-au ţinut respiraţia, conform celor indicate pe internet.

“În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție”, este sfatul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cum vă puteţi proteja de infractorii cybernetici

Iată câteva dintre recomandările care pot salva vieţi, de care ar trebui să ţină cont părinţi, adolescenţi şi copii, deopotrivă, transmise de Poliţia Română:

  • Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet -  oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.
  • Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
  • Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
  • Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.
  • Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
  • Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.
  • În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.